Йога от Тибет

С Тензин Уангял Римпоче*
Йога от Тибет

Най-важното

*На тибетски език последната част от дългото име на известния учител се изписва с "н" - Ринпоче. Същото изписване е запазено и в преводната западна литература.

Всъщност, "ринпоче" е уважително обръщение към изтъкнати будистки учители в Тибет и значението му е "скъпоценен".

Признавам си, че все по-рядко чета художествена литература. Не, че не ми харесва, напротив. Просто напоследък ме вълнуват теми, които, уви, трудно бих открила в творчеството на любимите си писатели. Сигурно вече разбрахте, че си падам по източната култура и по всичко, свързана с нея - от съвети за красота до различни практики за поддържане на доброто физическо и психическо състояние. 

Та, в този ред на мисли, нека ви запозная с настоящото си четиво - "Йога на дишането и движението". Негов автор е известният тибетски учител Тензин Уангял Римпоче. Е, вие може да чувате името му за първи път, но светът го познава отдавна и има защо.  

Освен създател на няколко книги върху древните тибетски практики, той е основател и управител на Лигминча – организация с нестопанска цел, която съхранява и разпространява културната история на Тибет.

Противно на очакванията ви, книгата на тибетския духовник, издадена от "Изток-Запад", е сравнително лека и приятна за четене.

Най-общо казано, тя представлява подробен инструктаж за извършването на няколко дихателни и медитативни техники + комплекс от упражнения. Основната цел на практиката е една: постигане на равновесие на енергията, която тече в тялото. В тибетското учение последната се нарича "лунг” (в буквален превод означава "вятър") и от нея в голяма степен зависи начина, по който се чувстваме.

ИК Изток-ЗападА след като послушно изпълних програмата, спокойно мога да ви уверя, че тя наистина има отпускащ и зареждащ ефект. Даже съм сигурна, че може да помогне и на вас. По няколко причини:

Първо, в същността си, една част от посочените дихателни техники ще ви накарат да тренирате най-вече диафрагменото дишане – да поемате въздух дълбоко, от корема и да издишате продължително, с постоянен фокус върху целия този процес.

Второ, самите упражнения са лесни и се изпълняват в поза, която изисква гърбът да е изправен през цялото време – добър повод да оправите стойката си. Да прибавя още, че тук няма да се мъчите с практикуването на сложни асани, а опасността от контузии е малка. Бонусът е, че всички движения са показани в DVD-то, което върви в комплект с книгата.

И, трето, редовната медитация може би ще ви позволи да освободите съзнанието си от проблемите, които ви тормозят. Как? Като визуализирате последните в ума си и разберете, че те, всъщност, не са чак толкова сериозни и най-важното - имат решения.

С две думи, ако, като мен, имате интерес към източните учения, тази книга е специален подарък за вас. Прочитането й може да не промени коренно живота ви, но със сигурност ще ви покаже нов и интересен начин да давате почивка на съзнанието си и да релаксирате качествено.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май