Храните, които вредят на зъбите

Храните, които вредят на зъбите

Още по темата

Сигурно знаете, че храните, които употребявате влияят на целия ви организъм. За здрави зъби трябва да ядете определени храни, които да ви набавят необходимите вещества, които трябва да приемате, за да имате здрави зъби. Ето храните, които вредят на зъбите ви.

Цитрусови плодове. Тези плодове имат високо съдържание на витамин Ц и са полезни за целия ни организъм, но лимонът и портокалът са високо киселинни и могат да повредят вашия емайл. Според изследване на асоциацията за превенция на зъбите, цитрусовите плодове могат да навредят на зъбния емайл, но техните ползи за тялото са огромни и не трябва да е спират.
1346177Thinkstock/Guliver
Дъвчащи бонбони. Тези бонбони са пълни със захар, а както знаете захарта е вредна за зъбите. Също така части от тези бонбони полепва по зъбите ви и така вероятността за кариес се увеличава.
1346178inm.com
Бонбони. Твърдите бонбони не са по-полезни от дъвчащите. Те имат високо съдържание на захар, но също така са твърди и когато се ударят в зъба, нарушават неговата обвивка.
1346180Thinkstock/Guliver
Кисели неща. Киселите краставички, зелето и трушията също не са от най-полезните храни за зъбите. Те са киселинни и комбинацията им със солта забързват разрушаването на емайла. Според изследване сред тийнейджъри, киселите храни са основният причинител на разрушаване на зъбите.
1346182Thinkstock/Guliver
Газирани напитки. Знаете за вредните свойства на газираните напитки - те увреждат храносмилателната система и дори могат да причинят рак. Те не са полезни и за зъбите. Киселините, които се съдържат в тази напитка, разрушават зъбния емайл дори повече от захарта.
1346181
Спортните напитки. Те не се различават по нищо от газираните напитки и също вредят на зъбите. Според изследване на университета в Айова спортните напитки вредят на емайла и забързват разпространението на кариеси.

1346179Thinkstock/Guliver

Прочетете още: 10 правила на здравословния живот.

Вижте още: Смехът подпомага работата на мозъка.

Вижте още: Ходенето развива креативността.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

ключови думи:
вредни храни зъби

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май