Четири техники за дълбок релакс

Добре дошли в света на блаженството...
Четири техники за дълбок релакс

Петък е. В духа на този ден е редно да се почива. Но не как да е. Трябва да се отпуснем така, че да усетим как всяка частичка от нас е забравила за напрежението. Наричат това дълбок релакс. И той е напълно постижим. Сега ще ви споделим няколко от нашите тайни за истинска почивка :)

1. Отпускане от глава до пети: тук ще се учим как да "заповядваме" на всяка една част от тялото си да почива. Най-добре ще е, ако изпълнявате антистрес терапията в легнало състояние. В хоризонтално положение ли сте вече? Добре. Затворете очи. А сега ще започнем да отпускаме тялото от долу нагоре.

Съсредоточете се върху стъпалата си и се опитайте да почувствате петите, възглавничките и всеки един пръст. След малко би трябвало да усетите теглото на цялото си ходило. А сега идва ред да отпуснете съзнателно измореното си стъпало. Помислете си го. Кажете на ходилото си да зареже стреса и просто да си почива.

Когато долната част на крака ви изпадне в покой, преминете към коленете, таза, корема, гърдите, раменете и всички останали части от тялото си. Накарайте ги да почиват. Усещането е невероятно.

2. Докато разпускате, не забравяйте да дишате дълбоко, тъй като това е един от най-добрите начини да усетите душевно и умствено равновесие. За целта можете да използвате тази или тази техника. Но, разбира се, има и други начини. Ето един от тях. Концентрирайте се върху дъха си. Започнете да вдишвате бавно през носа. Докато правите това, почувствайте най-напред гърдите, а после и корема си. Представете си как диханието живее в цялото ви тяло. Издишайте бавно, отново през носа.

Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Запомнете: тази терапия трябва да ви носи единствено и само удоволствие. Ако усетите дискомфорт дори за миг, е по-добре да прекратите.

3. Дишайте и си представяйте най-приятните за вас неща. Използвайте техниката на направляваната фантазия.

4. Спокойствието на тишината: докато си лежите, леко запушете ушите си с пръст. Напълно в реда на нещата е да чуете звук, подобен на шумящо в далечината море. (Помните ли, че чувахте същото леко бучене като малки, когато опирахте ухо до някоя рапанена черупка?) Останете със запушени уши за няколко минути. След това поставете ръцете до тялото си и се отпуснете.

Успяхте ли да се пренесете на едно по-добро място?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май