Предмет "Идеално тегло" във френските училища?

Ще има, ако френският президент Никола Саркози приеме предложението на Пиер Дюкан...
Предмет "Идеално тегло" във френските училища?

Миналата година определено не бе особено успешна за популярния диетолог Пиер Дюкан. Въпреки че диетата му все още има редица почитатели по света (спазват я много от холивудските познайници), тя вече не е голям хит сред диетиращите. Даже обратното.

Появиха се мнения на различни експерти, че нисковъглехидратният му режим, при който от менюто се изключват и мазнините и се набляга най-вече на продукти, богати на протеин, никак не е здравословен и даже е опасен за здравето.

Като мъж на честта, Пиер реши да защити програмата си и започна съдебна война с един от най-големите си опоненти, колегата си Жан-Мишел Коен, но, уви, загуби. И така, в крайна сметка, окончателно "смачка"  репутацията на хранителната си система.

А към днешна дата французинът отново е на път да разгневи обществото с нова и, по негово мнение – хипер "здравословна", идея, която твърди, че вече е обсъдил с президента Никола Саркози.

Изглежда, че Дюкан твърде много се вживява в ролята на спасител на умерено затлъстяващата френска нация, защото обяви публично, че е открил глобално решение на проблема. Накратко: той предлага в училищата да се въведе нов задължителен предмет под името "идеално тегло". Във въпросния клас децата ще се учат как да се хранят правилно и да поддържат добра форма.

Ако по време на цялото си образование, до последната година, малчуганите успеят да задържат здравословен индекс на телесна маса (BMI) – от 18,5 до 25, те ще получат като бонус добри оценки, които ще се прибавят към общия им успех. С две думи: за да са пълни отличници, хлапетата трябва да внимават и за още нещо – за фигурата си.

Според в. "Le Parisien" идеята на специалиста е ужасно неприемлива. Вестникът излезе със становище, че последната "ще създаде нездравословна връзка на децата с храната". Но мосю Пиер изобщо не е на това мнение и отговаря на нападките така: "Няма нищо нездравословно в това да учим младите как да се хранят правилно".

Нашият коментар

Идеално тегло = добри оценки в училище inm.com Признаваме, че хрумването на Дюкан е оригинално и по своята същност – даже революционно. Но в него има доста слаби места, на които набързо ще обърнем внимание след ред разстояние:

Първо, експертът явно е забравил, че индексът на телесна маса не отчита процента мазнини в тялото, а дава само общи насоки за здравословно тегло или евентуални разминавания с общоприетите норми според формулата. 

Освен това, в класическия си вариант и при съответните корекции, тази формула може да се прилага при деца и младежи над 9-годишна възраст.

Второ, както се убедихме сами от акцията си "Ловци на митове", тук, "слаб" не е задължително равнозначно на "здрав". Иначе казано, освен теглото, има много други фактори, които предопределят физическото състояние на един човек и които го карат да се чувства добре.

И трето, в желанието си да бъде спасител на нацията, Дюкан не е обърнал внимание на един сериозен момент: този, че предлаганата от него концепция може да се отрази негативно върху детската психика и да повлияе в лоша насока на онези ученици, които имат сериозни проблеми с килограмите. Във Франция въпросните хлапета може да са малко (само около 4% според изследване от 2005 година), но ги има, нали?

От друга страна, не можем да не се съгласим с факта, че проблемът със затлъстяването на нацията не само в Страната на петлите, но и в световен мащаб, е наистина много сериозен. А да се започне с решаването му (или предотвратяването му) при младите е прилично добра идея, няма спор.

Но вместо "идеално тегло", в училищата по света и у нас могат да се въведат много други полезни предмети. А към някои, като доброто старо физическо възпитание, например, би било добре да се подходи с повече внимание и сериозност. Разбира се, това е трудна задача, свързана с много планиране, средства, инициативност, но пък никак не е безпредметна, откъдето и да я погледнем.

Е, нека поискаме и вашето мнение: какво смятате за идеята на Дюкан?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май