За пухкавото здраве и кльощавото здраве

Кое, в крайна сметка, е по-здравото?
За пухкавото здраве и кльощавото здраве

Твърди се, че затлъстяването е един от водещите предотвратими причинители на смърт по целия свят. Според официални данни, 7.7% от смъртните случаи в Европейския съюз (около 1 милион души) се дължат на него. По информация от Световната здравна организация, тази цифра в световен мащаб надхвърля 2.8 милиона, а 65% от световното население живее в държави, където затлъстяването и наднорменото тегло убиват повече хора от теглото под нормата. Тези проблеми се свързват с възникването на много болестни състояния, сред които метаболитен синдром, диабет от втори тип, остеоартрит, неалкохолна чернодробна цироза, сърдечносъдови заболявания и др.

За недохранването, от друга страна, съществуват сведения (от ООН), че е отговорно за около 58% от общата смъртност. Това са 36 милиона души по света, станали жертва на глад или заболявания вследствие на дефицити в храненето.  

Възможно ли е на тази база да се каже кое е по-здравословно – да си затлъстял или да си слаб? Естествено, че не, още повече, че данните от различните източници са крайно противоречиви. Отвъд статистиката на смъртността обаче, съществуват много други фактори, които могат да бъдат взети предвид.

Един от тях е индексът на телесната маса (BMI), който се е наложил като универсален показател за затлъстялост. За съжаление, този индекс отчита единствено съотношението ръст/тегло при различните хора и не взема предвид количеството мазнини (подкожни и вътрекоремни). Има индивиди, които са с много нисък процент мастна тъкан (силови атлети и фитнес-ентусиасти), но са с BMI на затлъстели поради силно развитата си мускулатура. На противоположния край на тази скала пък стоят хората с прекомерно количество мазнини, чиито BMI е в нормални граници, защото са с ниско активно тегло.

inm.comДруг важен момент е способността да се прави разлика между недохранване и калорийна рестрикция. В единия случай става дума по-скоро за липса на достатъчно жизненонеобходими хранителни вещества в диетата на един човек. Във втория говорим за ограничаване на общия енергиен прием (без това да става задължително за сметка на нутриентите). В този смисъл, можем да видим слаби хора, които са жертва на недохранване, и са болни, и други, които са здрави, и дължат фигурата си на пълноценна нискокалорична диета. Същото се отнася и за надебелелите от системно преяждане с продукти с ниска хранителна стойност и "пухкавите" вследствие от изобилно, но здравословно меню. Може би при равни други условия слабите здрави са по-здрави от дебелите здрави, но трудно бихме могли да гадаем за това...

Външният вид  наистина може да каже много за здравословното състояние на един човек, но не е задължително да го определя, стига да не става дума за крайности. В крайна сметка, здравето е това състояние, при което има оптимално взаимодействие между всички системи и органи в човешкото тяло. Ако това условие е налице, то външният ни вид е по-скоро проблем от козметично, отколкото от здравословно естество :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май