Хранителни достойнства на спермата

Диетична е, спокойно!
Хранителни достойнства на спермата

Свети Валентин е чудесен празник, но донякъде ни олекна, че отмина. Хубавото е, че за разлика от Нова година и Великден, например, денят на влюбените щади бедните журналисти с това, че не са длъжни да пишат неща от сорта на "7 начина да компенсираме преяжданията в празничната вечер" и подобни. На него се консумира предимно любов и толкоз.

Незнайно защо обаче, стане ли дума за това възвишено чувство, неизменно се появяват и дискусиите по повод неговото чисто физическо проявление, а именно – секса. В този смисъл, може да се каже, че покрай любовта се приемат и някои други субстанции. Е, именно за техните хранителни свойства ще си говорим днес. За вас и мен може да е странно и необяснимо, но интернет изобилства от въпроси на тази тематика. А най-интересна от всичко е енергийната стойност на спермата. Всеки гледа да поддържа талията, все пак.

Мили дами (и господа), човешката сперма е изключително диетичен и здравословен продукт. В една чаена лъжичка от нея (средното количество, отделяно по време на еякулация) се съдържат между 5 и 7 калории. От цялото това нещо една немалка част се пада на албумина (протеинова структура) и свободните аминокиселини. Албуминът идва от простатата, докато аминокиселините пристигат от семиналните везикули, но това не е толкова важно. Научната литература допуска, че в същата тази чаена лъжичка има около 0,25 гр (250 мг) протеин, което би било крайно недостатъчно за онези, които се опитват да задоволят дневните си нужди от белтъчини по този начин.

Освен това, в милилитър сперма се съдържат между 2 и 5 мг фруктоза, която служи като източник на енергия за сперматозоидите. Колкото по-голямо е количеството фруктоза в спермата, толкова по-добра е нейната оплодителна способност.

Семенната течност е слабо алкална, въпреки че нейното pH може да варира значително (между 7,26 и 8,47). В кой край на диапазона ще попадне то, зависи от количеството на лимонена киселина в нея, което се движи от 304 мг/100 мл и 678 мг/100 мл.

Не бива да пропускаме и факта, че макар и незначителни, там се намират и количества цинк и аскорбинова киселина (ъ-ъ, витамин С), калций, натрий, калий и магнезий. Има млечна и пикочна киселина. Има и вода.

Та така. Вече би трябвало сами да се досещате, че спермата не е адекватен заместител на пълноценното хранене, освен ако не я приемате в количества, на които би завидяла и звезда от по-масовите сцени във филмите за възрастни. Това, за щастие, означава, че каквото и да сте правили на 14-ти февруари, то едва ли ви е съсипало диетата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 16.02.2013 | 22:11
    Хахахааа, страшни сте :D

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април