Храна за мозъка с аромат на кокос

Една доза средноверижни триглицериди може да подобри когнитивните функции
Храна за мозъка с аромат на кокос

За кокосовото масло могат да се кажат много хубави работи. Вкусно е. Стабилно е на високи температури, което го прави отлична мазнина за готвене. Превъзходно засища глада за сладко. Служи като универсална козметична суровина и намира място както в афтършейва, така и в дезодоранта, които сами си приготвяме. Съдържа средноверижни триглицериди, които повишават кетоните... момент, момент... какви "триверижни среднокетони"?

Средноверижните триглицериди са на практика мазнини, които не се срещат много често в състава на консумираните от нас масла и олиа. Поради специфичната си структура те се усвояват дори в отсъствието на жлъчен сок и доста успешно биха могли да се състезават за приза "Най-бърз източник на енергия за тялото". Освен това, ако са в достатъчно количество, могат да доведат до завишено серумно ниво на кетони.

Повечето от вас сигурно знаят, че предпочитаната от мозъка енергия е глюкозата. Това определено е така, стига да не страдате от инсулинова резистентност или нарушен метаболизъм на глюкозата в главния мозък (хипометаболизъм), каквато се наблюдава при страдащите от невродегенеративни болести като Алцхаймер. Тогава именно кетоните могат да изиграят ролята на животоспасяващ алтернативен източник на гориво за главата.

Едно от ключовите изследвания, свидетелстващи в полза на това твърдение, е проведено през 2004 година и е публикувано в журнала Neurobiology of Aging. В него участват 20 души с Алцхаймер и леки когнитивни отклонения, които в отделни дни приемат или средноверижни триглицериди, или плацебо.

Само 90 минути след приема на средноверижни триглицериди учените отчитат не само значително увеличение на кетони в кръвта*, но и подобряване на резултатите от теста ADAS-Cog (когнитивна скала за оценка на болестта на Алцхаймер). Нещо повече, колкото по-високо е нивото на кетони в кръвната плазма, толкова по-добре се представят участниците на познавателния изпит.

Тази информация може да е от полза не само за хората, които страдат от невродегенеративни заболявания или нарушения в инсулиновата чувствителност. Ако по някаква причина сте решили да ограничавате въглехидратите като източник на енергия, кокосовото масло би могло да бъде едно от вашите оръжия за поддържане на сивото вещество във форма през цялото време.

Още не много добре известни начини за грижа за тялото и ума публикуваме редовно във фейсбук профила си. Ако все още не сте го харесали, не е късно да се поправите.

* Приемът е под формата на добавка с толкова средноверижни триглицериди, колкото има в 60 мл кокосово масло

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април