Хобит - неочаквано пътешествие или изненадващ дефицит на витамин D?

Доброто винаги побеждава, защото стои на слънце и се храни разнообразно, докато злото тъне в мрак и мизерия
Хобит - неочаквано пътешествие или изненадващ дефицит на витамин D?

Прикачени документи

Ако все още не сте разбрали, ние сме едни досадници, които вярват, че всяко твърдение трябва да бъде подкрепено с необходимата доза доказателства и няма да спрем с опитите да ви убеждаваме, че науката е свещ в мрака - думи на астронома и популяризатор на научното мислене Карл Сейгън. А учените са хора като всички нас и дори могат да бъдат забавни. Честна дума.

В началото на август миналата година The Medical Journal of Australia публикува изключително забавното изследване The hobbit — an unexpected deficiency. Авторите доктор Никълъс Хопкинсън и Джоузеф Хопкинсън допускат, че дефицитът на витамин D, причинен от недостатъчно излагане на слънчева светлина и непълноценна диета, може също така да има значителен принос за поражението на злодеите във фентъзи литературата. Какво по-логично от това?

И като във всяко научно изследване, подходът към тестването на тази хипотеза това е съвсем сериозен. За целта систематично са извлечени данни за хранителните навици, местообитанието, моралните качества и военни умения на различни жители на Средна земя от романа Хобит на Дж. Р. Р. Толкин. Така се прави наука.

Резултатите са представени в табличен вид, където главните действащи лица са окачествени като добри или лоши и победители и победени. Слънчевото излагане е оценено от 3 (обилно) до 0 (никакво), а диетата е отразена с индекс 1 или 0 в зависимост от това дали е изрично споменат хранителен източник, богат на витамин D. Двете стойности са сумирани и отразяват общия резултат за витамин D в таблицата (от 0 до 4).

6f477866-9130-a202-8edb-042123b1468eХобитът Билбо Бегинс живее в дом под земята, но има прозорци и когато за първи път е представен на читателите, той пуши лулата си на слънце, съзерцавайки градината си. Може да се каже, че хобитската диета е изключително разнообразна, съдейки по това, с което Билбо гощава посетилите го джуджета - чай, торта от семена, бира, портър, червено вино, сладко от малини, минс пай (нещо като пелмени с кайма, бел. ред.), сирене, пай със свинско, салата, студено пиле, кисели краставички и ябълков тарт.

Същото може да се каже и за диетата на джуджетата, които не отказват нито троха от предложената софра. И макар да живеят под земята, те прекарват значително време и над нея по време на похода към Самотната планина през юни, когато са изложени продължително на слънчевата светлина.

Избягването на слънцето, от своя страна, е характерно за злите герои. Троловете не се показват на слънце, защото в противен случай се превръщат в скалата, от която са направени, а диетата им се състои предимно от овнешко месо. Колкото силни са, толкова са и глупави.

Ам-гъл живее в пълния мрак на Мъгливите планини, консумира значителни количества риба, но от текста не става ясно дали рибата е мазничка, а тази информация е от съществено значение, тъй като само в мазните риби има витамин D. Понякога яде гоблини, но те рядко слизат до неговото езеро, което може да ни наведе на мисълта, че самите те не консумират риба.

Гоблините също ненавиждат слънцето и са придружавани от множество прилепи по време на военните си походи. Доста тематично. И въпреки численото си превъзходство в битката на петте армии, най-силните гоблини са победени от Беорн - вегетарианец, който приема формата на мечка и се храни основно със сметана и мед, като прекарва голяма част от денонощието навън.

Горските елфи живеят в тъмните просеки, но въпреки това жилищата им са описани като по-светли и приветливи от тези на гоблините. Малко подробности са дадени за диетата им, но е спомената консумацията на печено месо, масло, ябълки и вино.

Паяците също живеят в мрак и се хранят с уловените си плячки. Драконът Смог ловува нощно време, предпочита да похапва девици, но не отказва и понита и мъже от Езерния град.

Учените заключават, че на база на систематичния анализ на текста на Хобит, се потвърждава първоначалната им хипотеза, че победата на доброто над злото може да бъде подпомогната до известна степен от лошото хранене и липса на слънчева светлина, характерни за злите губещи герои в книгата. Но е нужда последваща научна работа, за да се установи дали резултатите от настоящото пилотно изследване могат да бъдат представителни за цялостното творчество на Толкин и за фентъзи литературата въобще.

Ние пък искаме да ви напомним да следите нивата си на витамин D, особено през зимата. Бъдете добри, опитвайте се да хващате всеки слънчев лъч, който забележите навън, защото в противен случай рискувате да се превърнете в гоблин или в най-добрия случай - в трол.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април