Стевия? По-скоро да

Сладката билка и нейната реабилитация като естествен подсладител
Стевия? По-скоро да

Вече не може да не сте чували колко страховита е захарта за здравето ви, а вероятно дори сте се опитали да я замените с нещо "по-здравословно" и "нискокалорично" (това, че сладките кристалчета вредят само след злоупотреба с тях, е тема на друг материал...). Последният хит, който отговаря на горните изисквания, е растението Stevia Rebaudiana, познато и у нас просто като стевия.

Малко история

Билката, известна още като "медена", идва от Южна Америка, където е използвана от местното племе гуарани повече от 1500 години. Благодарение на техния навик да подслаждат религиозните си напитки, стевията се разпространява из целия континент, Мексико и дори на територията на САЩ. Освен като подсладител, се прилага и в приготвянето на редица лекарства по тези места.

Многогодишното растение дълго време е непознато извън района, от който произхожда. Едва в края на 19-ти и началото на 20-ти век интересът към него се засилва, а с течение на времето започват да се изясняват и достойнствата му.

Стевията съдържа няколко гликозида, съсредоточени предимно в листата и по-малко в стъблото, които определят сладкия й вкус. Предпочита топъл и влажен климат, но е култивирана в много и различни страни по света. Най-популярна е в Япония, където се отглежда от 1970 г. и се използва като основен подсладител в производството на храни и напитки.

inm.comПолезните страни

Основните благи вещества в билката са две - стевиозид и ребаудиозид А, по-сладки от захарта съответно около 200 и 250 пъти в чист вид. Първият гликозид има лек горчив и стипчив привкус, докато вторият няма вкусови примеси и затова се използва по-често като подсладител и хранителна добавка.

Редица експерименти и изследвания твърдят, че естествените захари в стевията не се абсорбират от организма и по този начин не влияят върху нивата на кръвната захар. Това прави сладките листа подходящи за диабетици и за хора с наднормено тегло, които се опитват да отслабнат. Те не само не провокират отделянето на инсулин, но и нямат калории на практика.

Някои тестове твърдят, че растението съдейства за понижаване на кръвното налягане, други – че увеличава силата на сърдечния мускул и той изпомпва повече кръв. Доказателствата в полза на подобни твърдения обаче са крайно недостатъчни и неясни.

В сферата на предположенията попадат и становища като тези, че стевията може да се изпозлва срещу стомашни киселини, задържане на вода в тялото, сърдечно-съдови проблеми и други.

Проблемът с проучванията на медената билка е, че повечето не са независими, а са поръчани от корпорации и компании с конкретни интереси към нея. Това, до голяма степен, подставя под съмнение истинността на резултатите, при това в световен мащаб. Разбира се, така се появяват и...

Съмненията

През последните 40-50 години изводите от изследванията със стевия са толкова противоречиви, че тя беше и все още е забранена в редица страни.

В САЩ може да се използва като хранителна добавка и подобрител едва от 2008 г. В ЕС е забранена, с малки изключения, но това ще се промени при определени условия до края на годината (предстои регламентиране на допустима дневна доза за деца и възрастни). Канада, Австралия и Нова Зеландия също допуснаха растението до пазара, но след дълги дебати и с различни условия.

Недовериято към южноамериканския заместител на захарта се появява още в средата на миналия век, когато му се приписват мутагенни свойства, благодарение на няколко специфични вещества в него. Тези обвинения са снети, но се появяват други – че намалява плодовитостта при мъжете, че може да бъде токсичен в нерегламентирани количества и при прекалена употреба, и т.н, и т.н.

И все пак...

Както всяка друга храна, възможно е и стевията да не понася еднакво на всички хора, но все пак й предстои пълно реабилитиране като безвреден подсладител. След САЩ и повечето азиатски страни, и ЕС ще признае това. Не са малко твърденията, че растението е забранявано неправомерно с цел стимулиране производството на изкуствени подсладители, които често са по-скъпи и доказано вредни (като аспартама, например).

Не можем да подценим факта, че различни южноамерикански народи ползват сладката билка стотици години наред, а последните 40 десетилетия и японците, при това съвсем успешно и безопасно.

Ние май сме настроени положително и ще я пробваме, а ако вие вече имате опит със стевия, непременно го споделете :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май