Ролята на различните протеини в отслабването

Суроватка vs. соя и казеин
Ролята на различните протеини в отслабването

В огромната си част дискусиите около различните видове протеинови добавки циркулират около хранителната и анаболната им стойност. В това отношение болшинството от трениращите несъмнено предпочитат суроватъчните продукти заради бързата им усвояемост, отличния аминокиселинен състав, антиоксидантния им ефект, ролята им в регулацията на кръвното налягане и дори в борбата със спастичния колит.

Твърде малко информация обаче съществува относно значението на видовете протеини за отслабването. Наскоро в Американския журнал по клинично хранене излезе първата директна съпоставка между казеин, соев и суроватъчен протеин (суроватката и казеинът са двата основни протеина в млякото и млечните продукти) с оглед техния ефект върху метаболизма.

В изследването участват 23 напълно здрави индивида с нормално тегло, които по различно време приемат едно и също количество калории под формата на 50% протеин (соев, суроватъчен или казеин), 40% въглехидрати и 10% мазнини. Контролното "блюдо" се състои от 95.5% въглехидрати. И трите протеинови менюта предизвикват по-голям термичен ефект (енергията, която се изгаря след консумацията им) от контролното. Най-термогенен е суроватъчният протеин, докато въздействието на соевия продукт и казеина е съпоставимо. Суроватъчният белтък се откроява и със способността си да предизвика най-високи нива на окисляване на мазнините (отслабване).

Участниците в изследването споделят, че казеинът и соевият протеин задоволяват глада им доста по-добре от суроватката, но за сметка на това последната е най-вкусна. Трябва да се има предвид, че тук става дума за чисто субективни усещания. Нищо чудно суроватъчният протеин да е стимулирал апетита единствено заради по-добрия си вкус.

Много е вероятно протеиновата добавка, която ползвате в момента да е именно на суроватъчна основа. Предвид рисковете, които се свързват с консумацията на соя вярваме, че настоящата статия ще ви даде допълнителна сигурност, че сте направили добър избор на бързоусвояващ се белтък.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април