Протеолитични ензими

И преди да си вържете езика на фльонга, поясняваме: това е хранителна добавка с неподозирано сериозен принос за миниобществото, наречено Тяло
Протеолитични ензими

Не знаем дали ще се съгласите с нас, но човешкото тяло си е едно миниобщество в режим на диктатура. Мозъкът е установил своята власт чрез нервната система и (в идеалния случай) нищо не се случва без негово знание.

Има едни неуморни типове обаче, които не само не са подчинени на мозъчната тирания, но тя, както и всички останали процеси в тялото, зависи и се осъществява чрез тях. Става дума за ензимите – белтъци, които играят ролята на незамениними катализатори за почти всички химични реакции, протичащи в клетките.

Те са няколко типа, но днес ще ви срещнем с бригадата на протеолитичните ензими (наричани още протеази). Това са вид храносмилателни работохолици, отговорни за разграждането и усвояването на белтъците в тялото. Е, най-общо казано :)

Можем да твърдим, че обществото, наречено тяло, не може да съществува без тях. То може да произвежда някои от тях, а други си набавя чрез прием на храна.

Проблемът е, че се храним основно с продукти с ниско съдържание на ензими или без такива (готвени и преработени храни). А това кара организма ни да се "поти" неистово, за да си произведе тези така необходими вещества. И като казваме неистово, имаме предвид, че понякога му е направо невъзможно да се справи с тази задача.

Неслучайно са все по-пулярни храносмилателните ензими като добавка към храненето, и особено протеазите. Някои лекари дори са на мнение, че последните могат да се използват успешно при лечението на различни заболявания, включително ракови.

Защо са толкова важни? Като хранителна добавка, протеолитичните ензими облекчават значително работата на организма след консумация на преработени продукти. А приемани между храненията, те навлизат в кръвообращението и ускоряват значително метаболизма на всикчи нива.

Протеазите могат да съчетават чрез една формула и двете функции, но всъщност е най-добре да се използват отделни хранителни добавки с конкретизирани цели.

Ето и най-сериозните и доказани ползи от тези ензими:

  • Намаляват възпаленията, неутрализирайки причиняващите ги биохимикали. Смята се, че това важи за всякакъв тип възпалителни процеси в тялото, включително навяхвания, разтежения, фрактури и други травми, както и след операции, дори ако са свързани с отстраняване или лечение на тумори. Протеазите се използват и като превенция срещу последните, както и срещу болестта на Алцхаймер.

  • Редуцират риска от образуване на тромби, разграждайки фибрина в кръвта. Доказано е, че комплексно улесняват движението на кръвта в съдовете и заради това се използват при дълги полети и продължителна липса на движение.

  • Повишават имунитета. В някои случаи системата за защита на тялото ни използва протеолитичните ензими за буквалното асимилиране на вредителите. Това важи и за бактериите, вирусите, плесените и гъбичките: ензимите, приемани между храненията, подпомагат неутрализирането им. С други думи, забележително подобряват функциите на имунната ни система.

  • Заличават белези. Последните са изградени от протеин, който протеазите разграждат постепенно и могат да отстранят почти или напълно. Без хирургическа намеса ;)

  • Специални формули се използват за забавяне симптомите на множествената склероза, за детоксикация, почистване на белите дробове и много други.

Протеолитичните ензими като хранителна добавка обикновено се предлагат в различни формули, но е добре да комбинират разнообразни активни съставки. Както можете да се досетите, те са много и различни, обикновено комбинирани на определен принцип.

Някои от тях се активират и деактивират в разнообразна рН-среда – загубват способностите си в стомаха, вследствие на киселините в него, но попаднат ли в червата, започват да действат. Или обратното :) За това се нуждаят от специална защитна обвивка, ако са специализирани и трябва да преодолеят някои "сурови условия" в тялото ни.

Освен това продуктите имат различна концентрация на активните съставки. Оптималното дневно количество протеази в медикамент трябва да е поне 200 000 HUT (единица хемоглобин на тирозин, бел. ред.), а най-добре 300 000 HUT.

Специалисти съветват, когато избирате подобна хранителна добавка, да бъдете подозрителни към съдържание, обозначено в милиграми или друга мерна единица за тегло. Последното няма никакво отношение към реалната активност на съставките и ползите от тях.

Протеазите най-често се прибавят периодично към обичайния хранителен режим за 14 до 30 дни, но този период може да бъде удължен неколкократно от лекаря ви, ако имате специфична нужда.

Като цяло, най-добре се консултирайте със специалист, преди да си купите съответния продукт, за да сте сигурни, че формулата отговаря на индивидуалната ви необходимост от допълнителна "работна ръка" в храносмилателната система.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април