Пробиотици – преди, по време или след ядене?

Кога да приемаме полезните бактерии за оптимален ефект
Пробиотици – преди, по време или след ядене?

Ако сте си купували различни видове пробиотици, може би ви е направило впечатление, че инструкциите за употреба могат да бъдат крайно противоречиви и объркващи. Някои компании съветват продуктите им да се приемат преди, други – след, трети – по време, а четвърти – дори без хранене.

Имайки предвид, че в повечето случаи става дума за сходен състав от благотворни бактерии, няма логика различните препарати да изискват различни условия на прием за оптимален ефект. За щастие открихме, че съществува едно изследване от 2011 година, имащо за цел веднъж завинаги да даде категоричен отговор на въпроса кога е най-добре да си пием пробиотиците.

За нуждите му е изграден изкуствен модел на стомашно-чревен тракт, пълен със съвсем истински слюнка, ензими, стомашен сок и други неприятни секрети, участващи в храносмилането. През него се прекарват четири различни пробиотика* преди, след или по време на хранене с овесени ядки с мляко, само мляко, ябълков сок или вода.

Резултатите сочат, че бактериите оцеляват в най-голяма степен, ако са приети непосредствено (или не повече от 30 минути) преди или по време на храненето, като е добре това хранене да включва някаква мазнина. Имайки предвид, че е използвано мляко с масленост 1%, а като алтернативна храна е взет ябълковият сок, можем да кажем, че експериментът има своите недостатъци, но въпреки това резултатите са показателни. Затова, решите ли да включите пробиотична добавка в менюто си, гледайте да я пиете с храна, богата на мазнини. А "Какви мазнини?" е въпрос, на който многократно сме отговаряли под една или друга форма.

Ако подобен тип изследвания са ви интересни, със сигурност бихте искали да се присъедините към фен-страницата ни във фейсбук.

* Две лактобактерии (Lactobacillus helveticus R0052 and Lactobacillus rhamnosus R0011), Bifidobacterium longum R0175 и Saccharomyces cerevisiae boulardii

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април