Пробиотици за здрави кости?

Може би, може би...
Пробиотици за здрави кости?

"Полезните" бактерии, както наричат пробиотиците, изобщо не страдат от липса на внимание. Непрекъснато се пишат хубави работи за тях, рекламират ги постоянно. Навсякъде. Така да се каже, репутацията им е просто желязна, до доказване на противното, разбира се ;)

Нещо повече, съвсем скорошно проучване, публикувано в Journal of Cellular Physiology, твърди, че приемът им, освен всичко друго, съдейства и за поддържане на костната система в добра форма.

Участниците в експеримента били мишки, които в продължение на четири седмици били хранени с пробиотик със сложно име :) Резултатът: при мъжките плъшоци се наблюдавало увеличаване на костната плътност, но не и при женските.

Учените са убедени, че възпалителните процеси в стомаха влияят негативно върху здравината на костите, макар все още да нямат научно обяснение за това. Обратното, според тях, спокойният стомах е гаранция за здрави кости. А тъй като основната цел на пробиотиците е да се справят с възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт, те биха били полезни и за костната система, смятат експертите. 

Разбира се, на специалистите им предстои да проведат още много експерименти, при това – с хора, за да могат да докажат откритието си.

Междувременно, вие може да направите ей тази викторина, за да разберете повече за т. нар. полезни бактерии.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април