Бирата – твой сърдечен приятел?

Господа, досега пиехме за душата, сега ще пием и за сърцето :)
Бирата – твой сърдечен приятел?

Да се каже, че бирата е близка до сърцата ни и е като да смотолевим, че изпитваме известни симпатии към майките си. Какво? Малко ни се подиграват, че не ни отивало на имиджа на пишещи в здравословен сайт, но от днес и това ще се промени.

Как ви звучи следното: "Бирата рязко подобрява параметрите на артериалните функция и структура при здрави непушачи. Тази полза изглежда е продиктувана от взаимно допълващите се ефекти на алкохола и антиоксидантите в нея и заслужава по-задълбочено изследване."? На нас ни звучи като звън от наздравици, но ако трябва да бъдем напълно коректни, по този начин завършва текстът на едно изследване, публикувано онлайн в началото на този месец.

То е проведено от гръцки и американски учени, които мотивират работата си с научната литература от последните 30 години, демонстрираща, че умерената консумация на алкохол може да снижи риска от коронарна болест на сърцето и общата смъртност. Нито едно изпитване досега обаче не е разглеждало приема на бира и непосредствения му ефект върху артериалните биомаркери за атеросклероза. Затова те събират 17 здрави непушачи от мъжки пол на средна възраст от 28,5 години и тегло 77,5 кг и им сервират три различни питиета в три различни случая. Напитките са следните: 1)400 мл бира и 400 мл вода; 2)800 мл безалкохолна бира и 3)67 мл водка и 733 мл вода (където алкохолното съдържание е същото като при 1).

Екипът на изследването установява, че и трите питиета имат положителен ефект върху еластичността на аортата, но ендотелната функция се подобрява само в първия случай. Недостатък на експеримента е, че са отчетени други показатели на сърдечносъдовото здраве като серумни липиди, хормони и други, както и малкият размер на изследваната група. Резултатите, също така, не могат да бъдат екстраполирани и върху жени, пушачи и хора със съществуващи заболявания. И все пак, ние сме с положителната нагласа, че следващите добри новини няма да закъснеят.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април