Антиоксидантите - наръчник на начинаещия I част

Необходимост в ежедневието ни!
Антиоксидантите - наръчник на начинаещия I част

Какво представляват антиоксидантите и защо са ни необходими?

Антиоксидантите са молекули, които се противопоставят на "оксидативния стрес" в тялото. Някога случвало ли ви се е да отхапете от ябълка, да я оставите за малко и после да откриете, че е потъмняла и добила кафяв оттенък?  Това е оксидативен стрес.  Ръжда по велосипеда? Оксидативен стрес. Тъмни петна по медния свещник?

Отгатнахте - оксидативен стрес.

Дори и тялото ни да произвежда собствени антиоксиданти, оксидативният стрес е факт, когато разрушителни молекули (свободни радикали) атакуват защитата на собствените ни антиоксиданти. Това води до смъртта на клетки в кожата ни (и в цялото тяло), поради което тя остарява.

1545644Thinkstock/Guliver

Ето защо оксидативният стрес влияе зле на кожата ни, а антиоксидантите са добри за нас. Повишаване на нивото им в тялото може да се постигне чрез редовни тренировки, приемане на много пресни плодове и зеленчуци и ползване на добре подбрана козметика.

Някои специални кремове съдържат антиоксиданти и могат да помогнат на тялото да се бори срещу оксидативния стрес на кожата, причинен от слънце, замърсен въздух, цигарен дим, стрес и климатични инсталации. Има голям избор от козметични продукти, но ако те съдържат някоя от описаните по-долу съставки, може да се вярва, че действат.

Предлагам ви списък с първите 3 антиоксиданта:

1545571Thinkstock/Guliver

Витамин С


Повишени нива на витамин С помагат на кожата да предотврати и дори да излекува някои знаци на остаряване. Витамин С придава еластичност на кожата, поради повишаване на нивата на колаген и еластин. Това предотвратява появата на бръчки, сгъвки и белези. С витаминът по принцип може да бъде нестабилен, затова търсете кремове с аскорбинова киселина - това е най стабилната форма на витамина. Продукти с витамин С трябва да бъдат пакетирани без достъп на въздух и светлина, защото той губи ефективността си след контакт с тях. Можете да си го набавите по естествен начин от лютите чушки, лимона и другите цитрусови плодове.

1545642Thinkstock/Guliver

Идебенон

Първото му предназначение е било да съхранява органи и предотврати оксидация при трансплантацията им. Идебенонът е антиоксидант, създаден в лабораторни условия с цел да предотврати появата на свободни радикали. Поради това, че е силен и много ефективен, може да причини раздразнение на кожата, ако тя е твърде чувствителна. Редовното му ползване води до забележимо подобряване на цвета и релефа на кожата, защото клетките получават жизнена сила. Идебенонът е мастно разтворима форма на Коензим Q10. Представлява много по-малка молекула, която от своя страна спомага за по-бързото преминаване през мозъчната мембрана, а оттук и по-бързото действие. 

Липоева киселина (ALA, Alphalipoicacid)

1545641inm

Тази киселина може да лекува слънчеви изгаряния. Много е ефективна при увеличени пори, бръчки и жълтеникава кожа. Повишава продукцията на други антиоксиданти, като например витамин С. Източници на липоева киселина са зелените зеленчуци - броколи, спанак, аспержи и други с висока концентрация на хлоропласти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май