Синтетичният витамин D, съдържащ се в соковете, киселите млека, зърнените закуски, всъщност трудно се усвоява от организма, каза д-р Екатерина Кашух.
Най-добрите храни, богати на този микроелемент, са мазната риба, сиренето, млякото и яйчните жълтъци. Например скумрията съдържа между 400 и 1000 международни единици витамин D само в 100 грама от продукта.
"Рибата е предпочитан източник: тя съдържа повече витамин D от другите храни и в същото време е богата на протеини, желязо и омега-3, поради което има благоприятен ефект върху сърдечната дейност", добави специалистът в интервю за RT.
Сиренето и млякото съдържат до 40 международни единици витамин D на 100 грама. Освен това съдържат калций, който укрепва зъбите и костите. Що се отнася до яйчните жълтъци, те освен полезни микроелементи съдържат холестерол, така че не трябва да злоупотребявате с тях, заключи експертът.
Източник: zdrave.to
Добави коментар