Яйцата, драги, за мен са религия. Мога да ставам с тях и да си лягам с тях и никога няма да ми омръзнат така, както няма да ми дотегнат и други работи, с които казват, че е полезно и приятно да се става и ляга.
И все пак, дори непретенциозен и семпъл човек като мен има нужда от разнообразие не само в другите работи, но и в яйцата. Затова отвреме-навреме ми се налага да изляза от схемата "на очи-омлет-поширани-бъркани-варени" и да завия по пътеката към дестинация "Фаршироване" - мястото, където хоризонтите за яйчни експерименти никога не свършват. А настоящата рецепта е плод на един от най-успешните от тези експерименти.
Бидейки леко хаотична твар в кухнята, ще ви подавам необходимите продукти без конкретен ред и особено стриктни мерки:
- 8 твърдо сварени яйца, разбира се
- 100-тина грама заквасена сметана
- 2-3-4 супени лъжици сос Уорчестър
- 1-2-3 супени лъжици пълнозърнеста горчица
- 1-2-3 пресовани скилидки чесън
- 4-5 стръка магданоз, накълцани наситно
- 1-2 чаени лъжички червен пипер
- пипер меланж на вкус (всъщност, аз използвам смес черен пипер/бял пипер/бахар в съотношение 3/2/1 и съм много доволен)
- сол на вкус
Сложна част:
Ако знаете как да разполовите варено яйце надлъжно и да отстраните жълтъка му, то половината от сложната част си я пишете свършена. Оттам нататък ви остава другата половина – комбинирането на жълтъците с останалите изброени продукти, намачкването и разбъркването им до хомогенен статус.
Получената смес се пълни обратно в яйчните половинки, като тук разчитате на вродената или придобитата си сръчност и склонност към компромис с естетиката. Количеството, което не успеете да натъпчете в половинките, натъпчете директно в себе си. Полезно е!
Намерете някой свой човек, с когото да споделите ненатъпканото у вас. Натъпчете го. Това е още по-полезно!
Добави коментар