Фалафелът е едно от любимите ни арабски ястия. Червеният пипер е ключовата съставка в тази рецепта – той придава леко опушения привкус на тези невероятно вкусни и изцяло постни деликатеси.
Няколко идеи за сервиране са традиционният арабски начин – в пита хлебче или като добавка към салатата.
PinterestНеобходими продукти
2 консерви нахут (около 400 гр.) – измит и изцеден
¼ чаша нарязан червен лук
2 смлени скилидки чесън
¼ чаша пресен магданоз
2 с. л. зехтин
1 изцеден лимон
1 ч. л. червен пипер
½ ч. л. чили на прах
1 с.л. морска сол
¼ чаша овесени трици
½ чаша настърган морков
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 160°С, поставете хартия за печене върху тавичка и оставете настрана.
В кухненски робот или блендер сложете нахута, червения лук, чесъна, магданоза, зехтина, лимоновия сок, червения пипер, чилито и солта. Оставете да се смели добре докато не се получи подобна на хумус консистенция. Прехвърлете в купа и като разбърквате непрекъснато добавете към сместа настърганите моркови и овесените трици.
Използвайте ¼ чаша като мярка за оформяне на топчетата. Поставете на равни разстояния върху хартията за печене.
Печете 15-20 мин., след което обърнете и печете за още 15-20 мин. или докато не станат хрупкави и твърди.
Сервирайте с пита хляб или със салата.
Добави коментар