Фалафел

Вкусна и лесна рецепта, вдъхновена от ориента
Фалафел

Фалафелът е едно от любимите ни арабски ястия. Червеният пипер е ключовата съставка в тази рецепта – той придава леко опушения привкус на тези невероятно вкусни и изцяло постни деликатеси.

Няколко идеи за сервиране са традиционният арабски начин – в пита хлебче или като добавка към салатата.

 

1689646PinterestНеобходими продукти

2 консерви нахут (около 400 гр.) – измит и изцеден

¼ чаша нарязан червен лук

2 смлени скилидки чесън

¼ чаша пресен магданоз

2 с. л. зехтин

1 изцеден лимон

1 ч. л. червен пипер

½ ч. л. чили на прах

1 с.л. морска сол

¼ чаша овесени трици

½ чаша настърган морков

 

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 160°С, поставете хартия за печене върху тавичка и оставете настрана.

В кухненски робот или блендер сложете нахута, червения лук, чесъна, магданоза, зехтина, лимоновия сок, червения пипер, чилито и солта. Оставете да се смели добре докато не се получи подобна на хумус консистенция. Прехвърлете в купа и като разбърквате непрекъснато добавете към сместа настърганите моркови и овесените трици.

Използвайте ¼ чаша като мярка за оформяне на топчетата. Поставете на равни разстояния върху хартията за печене.

Печете 15-20 мин., след което обърнете и печете за още 15-20 мин. или докато не станат хрупкави и твърди.

Сервирайте с пита хляб или със салата.       

ключови думи:
рецепта фалафел

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април