Три вида хрупкави пържени тиквички

Три вида хрупкави пържени тиквички

Пържените тиквички са сред любимите летни ястия на много хора. Самото приготвяне изисква доза търпение, но пък фактът, че обикновено се изяждат за минути, показва, че трудът ви си е заслужавал.

Предлагаме ви класическа рецепта за пържени тиквички, които да поднесете с кисело мляко, както и още три варианта на ястието – със сусам, с орехов сос и с риган. Във всички рецепти присъства чесънът – задължителна подправка към пържените тиквички.

 

Пържени тиквички със сос от орехи, чесън и магданоз

Тиквички с орехов сос може да си направите с:

400 грама тиквички

1/2 чаена чаша орехи

1/2 връзка магданоз

2 скилидки чесън

3 супени лъжици зехтин

сол и смлян черен пипер на вкус

Смелете ореховите ядки или ги нарежете ситно. Подправете ги със сол и смлян черен пипер на вкус, добавете намачкания чесън. Разбъркайте.

След това сложете ситно нарязания магданоз при орехите и сосът е готов.

Обелете тиквичките, почистете ги от семената, ако имат много такива и ги нарежете на ивици с дължина 5-7 сантиметра и ширина около сантиметър. Изпържете ги в нагорещено олио до готовност.

След това смесете с ароматния орехов сос и поднесете.

 

Пържени тиквички със сусам

В случай че обичате вкуса на сусама, използвайте семената като панировка за пържени тиквички. Необходими са ви:

2 средно големи тиквички

2-2,5 супени лъжици соев сос 

1 яйце

сол на вкус

смлян черен пипер по желание

4 супени лъжици (без връх) нишесте

100-130 грама сусам

олио

Измийте тиквичките, подсушете ги и нарежете на кръгчета с дебелина не повече от 4-5 милиметра.

Налейте соевия сос при нишестето, добавете яйцето и разбийте с вилица до получаването на еднородна смес.

Потопете кръгчетата тиквички в нея и разбъркайте, за да се покрият добре от всички страни. След това ги оваляйте в сусама и изпържете от двете страни в нагорещеното олио, докато семената се зачервят.

 

Пържени тиквички с чесън и риган

Пържените тиквички могат да се сервират и овкусени с риган. Ако ви допада тази подправка, си пригответе:

2 средни тиквички

2-3 скилидки чесън

риган на вкус

зехтин и сол

Измийте тиквичките, нарежете ги на кръгчета с дебелина около 5 милиметра.

Сгорещете тиган, налейте в него 1-2 супени лъжици зехтин и подредете зеленчуковите шайби и изпържете до желаната готовност.

Извадете в чиния, подправете със сол и риган на вкус ,след което нарежете ситно скилидките чесън и с него поръсете тиквичките.

 

Превод: Fitwell

Източник: kulinarnyj-recept.ru;

 

ключови думи:
тиквички

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май