Това са храните, които по-бързо топят мазнинките

Това са храните, които по-бързо топят мазнинките

Някои храни притежават ценните свойства да увеличават процесите на термогенеза в организма и да осигуряват ефективно справяне с излишните килограми. Те осигуряват по-бързо изгаряне на калориите и благоприятстват поддържане на по-добра форма. С цел понижаване на телесното тегло е препоръчително да се спазва нискокалорична диета, която се състои в прием на по-малко калории, отколкото изгаряме през деня. По този начин се осигурява отрицателен енергиен баланс и преимуществено изгаряне на мастните депа.

Мазнините са формата, в която организмът складира енергията. Натрупването им се осъществява в специфични клетки, наречени адипоцити, които изграждат мастната тъкан. Прекомерното натрупване на мазнини в мастните депа води до повишен риск за здравето, пише puls.bg.

Характеризирани са три типа мастна тъкан, които се натрупват на различни места в тялото:

Подкожна мастна тъкан - натрупва се под кожата и най-лесно се губи при редовна физическа активност;

Висцерална мастна тъкан - разполага се по-дълбоко от подкожната. Обикновено се натрупва около органите и води до повишен риск за здравето при прекомерно отлагане;

Междумускулна мастна тъкан - тя е в ниски количества, в сравнение с другите два вида мастна тъкан. Характерно е нейното натупване при пациенти със затлъстяване.

Ето защо, с цел да се елиминират мазнините, е препоръчително да се спазва нискокалорична диета и да се практикува редовна физическа активност, за да се намалят натрупаните мастни депа. Друг важен елемент за това е включването на някои храни в диетата, които допринасят за постепенна и ефективна загуба на тегло, ускоряване на метаболизма, повишено изгаряне на мазнини и осигуряване на чувство за ситост. Такива са:

Кисело мляко - ценен източник на калций, който е нужен на организма за по-добро метаболизиране на мазнините и понижаване на тяхното отлагане в мастните депа. За да се осигури по-добър ефект се препоръчва комбинирането му с горски плодове, които съдържат антоцианини - вещества, ускоряващи горенето на мазнини.

Черен шоколад - той допринася за ускоряване на изгарянето на мазнини в областта на корема. Важно е да избираме такъв, който има над 85% съдържание на какао. Препоръчителна е консумацията на 30 грама черен шоколад след хранене.

Орехи - проучване, проведено от Университета в Барселона, е показало, че консумацията на 30 грама орехи всеки ден, в рамките на 12 седмици, намалява мастната тъкан, която се натрупва по корема. Освен това, орехите осигуряват бързо засищане и подпомагат за понижаване на нивото на глюкозата в кръвта. За да се осигурят всички тези ползи е препоръчително да се консумират по 5 ореха на ден.

Канела - ароматът ѝ се дължи на съдържанието на синамоалдехид, който има ценни свойства за благоприятстване на елиминирането на мазнините от корема. Освен това, той понижава секрецията на инсулин и нивата на глюкозата в кръвта. Може да се използва като заместител на захарта.

Леща - ползите от лещата за здравето са много, поради което се препоръчва нейната консумация поне веднъж на седмица. Тя съдържа желязо, което благоприятства горенето на мазнини, както и витамин В12, който е важен за превръщането на мазнините в енергия и витамин В3, който има ползи за намаляването на мастната тъкан.

Зелен чай - той е ценен източник на антиоксидантния полифенол епигалокатехин галат. Това вещество елиминира бялата мастна тъкан, която се натрупва по корема.

Люти чушки - те съдържат капсаицин, който ускорява метаболизма, изгаря мастните депа и повишава термогенезата.

ключови думи:
мазнинки храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май