Свински бутчета по испански

Хамон vs палета
Свински бутчета по испански

Дори и да не сте ходили в Испания, сте чували за хамон. Още в началото ще се прекъсна и ще кажа, че ако случайно сте ходили в Испания и не сте яли хамон, то вие сте престъпници. Сега спокойно мога да продължа нататък.

Знаете, че хамонът е вид сухо-сушена шунка. Прилича на еленския бут, с който България се гордее, но само малко. Това, което може би не знаете е, че той си има нещо като по-малка сестра, която се нарича палета. Целта на настоящия материал е накратко да ви запознае с разликите между двете меса.

И хамонът, и палетата в най-добрия случай се правят от иберийска свиня. Това ще рече, че има и случаи, в които се правят и от други прасета. Независимо от породата на прасето обаче, хамонът представлява бившият му заден крак, а палетата – бившият му преден. Но това не е всичко. Докато периодът на зреене на хамон трае между 6 месеца и 3 години, палета зрее за около два пъти по-малко време. Донякъде това е и причината тя да е близо два пъти по-евтина.

Естествено, големината също е различна. Теглото на задния бут варира от 6 до 12 кг (средно 7,5 кг), а на предния – от 4 до 6 (средно 5,5 кг). В първия случай става дума за около 5 кг чисто месо, докато във втория – само за 2,5 кг. Това ще рече, че отпадъкът под формата на кожа, кости и излишни мазнини при двата вида е почти еднакъв – около 2,5 кг.

Но най-същественото от всичко е вкусът. Хамонът може да се похвали с плътен и балансиран вкус, в който опитното небце разпознава нюанси на печени ядки и плодове. В това отношение палета е в доста по-неизгодна позиция – определението за нейния аромат варира от остър и натрапчив до неприятен. Освен това месото й е по-твърдо, което ще рече, че се реже доста по-трудно. А който е рязал хамон знае, че и там работата с ножа не е детска песничка.

Та така. Сега не ми остава нищо друго, освен да ви покажа графиката, която ми позволи да сътворя този текст.  784264Carmona

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май