Перфектната чаша чай

Според британската наука
Перфектната чаша чай

Ние, българите, май не сме сред най-големите почитатели на чая и затова не прекарваме голяма част от времето си в размисли как да оптимизираме процеса по приготвянето му. Вряла вода, удавено в нея пакетче, няколко минути търпение и резултатът е налице. Следва допълване със захар, мед, мляко или бренди/ром/коняк според личния вкус и настроението.

В Англия нещата седят по малко по-различен начин. Нека просто кажем, че там времето между 15 и 17 часа е свято, а отказът от консумация на напитката е равносилен на анархия. Затова и видни учебни заведения като Нортумбрийския университет инвестират ценен академичен ресурс, за да открият алгоритъма за приготвянето на перфектната чаша чай. Екипът учени, посветил се на тази нелека задача, прекарва около 180 часа в изпитания с помощта на панел доброволци, през което време в лабораторията се изпиват точно 285 чаши чай.

15c78841-b6e5-d01e-5041-0efa28c32fe0internetЗаключението им е, че най-добрият метод е врящата вода да се налива в чаша, в която вече е поставено пакетчето чай. Чашата се оставя необезпокоявана в продължение на две минути, след което пакетчето се изважда, добавя се млякото и напитката трябва да престои 6 минути на стайна температура, преди да бъде изпита. Целта на това второ изчакване е течността да изстине до 60ºС – оптималната температура за разгръщане на чаения аромат. Изпиването следва да се случи в рамките на 17 минути и 30 секунди, защото в противен случай рискувате градусите да паднат под 45ºС и да се лишите от пълното удоволствие. Разбира се, тук говорим не за друго, а за черен чай. И така, за да сме още по-акуратни:

  1. Добавете 200 мл вряла вода към пакетче черен чай (в чаша).

  2. Оставете чая да се запари за 2 минути

  3. Отстранете пакетчето

  4. Добавете 10 мл мляко

  5. Изчакайте 6 минути преди консумация

  6. Бог да пази Кралицата!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май