Купената от супермаркета, търговски център или месарница луканка е направена от месо, мазнина, субпродукти и подправки в естествена обвивка, обикновено направена от черва.
Освен месото и мазнините в списъка на съставките в този сушен колбас ще видите добавки или свързващи вещества като ориз, брашно, царевица, хидролизиран растителен протеин, нишесте от картофи, сухар (пшеница), галета и други.
Тази практика широко се прилага днес, тъй като хората свикнаха с този вкус. Също така за направата на луканките по този начин се изисква по-малко месо, което ги прави по-евтини за производство.
Добавки в луканките
Има разнообразие от интригуващи добавки в списъците със съставки, които добавят вкус и цвят към луканките, като същевременно намаляват разходите за производителите. Те включват захар, дехидратирано вино, HVP консервант, екстракт от дрожди, натурален аромат на печено говеждо месо и аромат на пушек. Серен диоксид (220), натриев и калиев сулфити (221-225 и 228) са разрешени в луканките при ограничение от 500 mg на килограм, но никак не са препоръчителни за хората, които са чувствителни към сулфити.
Няма разпоредби, ограничаващи нивото на натрий в колбасите и въпреки че карантиите са разрешени, те трябва да бъдат декларирани в списъка на съставките.
Месото без мазнини трябва да съставлява най-малко половината от общото тегло на луканката, а съдържанието на мазнини не трябва да бъде повече от половината от теглото на месото. Ако етикетът посочва конкретен вид месо, като говеждо месо например, разпоредбите казват, че трябва в действителност луканката да съдържа говеждо месо.
Месарите по принцип са освободени от изискванията за етикетиране, ако продуктите се продават неопаковани, но те са длъжни да предоставят тази информация, ако бъде поискана, и трябва да посочат дали луканката съдържа добавени сулфити в концентрации от 10 мг/кг или повече.
В 100 г купешка телешка луканка се съдържат
Енергийна стойност - 381 ккал
Белтъчини - 31.4 г
Въглехидрати - 2.7 г
от които захари - 0.7 г
Мазнини - 27.2 г,
от които наситени мастни к-ни - 15.6 г
Сол - 4.55 г
В съдържанието на луканките откриваме още и натурални подправки, захар, консерванти, екстракт от розмарин, натриев нитрат и други.
За предпочитане е да си направим сами домашна луканка, която е много по-здравословна и питателна от купешката луканка.
Домашната луканка е един традиционен деликатес - единствено направата ѝ е по-трудоемка. Тя е страхотно мезе, особено в зимните вечери, когато релаксираме с чаша хубаво вино, пише gotvach.bg.
Домашната свинска луканка съдържа (100 г)
Захар - 0 г;
Протеини - 21 г;
Мазнини - 33 г;
Фибри - 0 г;
Въглехидрати - 920 мл.
Има 362.8 ккал в 100 г домашна свинска луканка, които могат да бъдат изгорени с около 44 минути джогинг, 52 минути колоездене, 57 минути плуване, около час ходене пеша, пазаруване или 125 минути почистване.
Освен месото и мазнините в списъка на съставките в този сушен колбас ще видите добавки или свързващи вещества като ориз, брашно, царевица, хидролизиран растителен протеин, нишесте от картофи, сухар (пшеница), галета и други.
Тази практика широко се прилага днес, тъй като хората свикнаха с този вкус. Също така за направата на луканките по този начин се изисква по-малко месо, което ги прави по-евтини за производство.
Добавки в луканките
Има разнообразие от интригуващи добавки в списъците със съставки, които добавят вкус и цвят към луканките, като същевременно намаляват разходите за производителите. Те включват захар, дехидратирано вино, HVP консервант, екстракт от дрожди, натурален аромат на печено говеждо месо и аромат на пушек. Серен диоксид (220), натриев и калиев сулфити (221-225 и 228) са разрешени в луканките при ограничение от 500 mg на килограм, но никак не са препоръчителни за хората, които са чувствителни към сулфити.
Няма разпоредби, ограничаващи нивото на натрий в колбасите и въпреки че карантиите са разрешени, те трябва да бъдат декларирани в списъка на съставките.
Месото без мазнини трябва да съставлява най-малко половината от общото тегло на луканката, а съдържанието на мазнини не трябва да бъде повече от половината от теглото на месото. Ако етикетът посочва конкретен вид месо, като говеждо месо например, разпоредбите казват, че трябва в действителност луканката да съдържа говеждо месо.
Месарите по принцип са освободени от изискванията за етикетиране, ако продуктите се продават неопаковани, но те са длъжни да предоставят тази информация, ако бъде поискана, и трябва да посочат дали луканката съдържа добавени сулфити в концентрации от 10 мг/кг или повече.
В 100 г купешка телешка луканка се съдържат
Енергийна стойност - 381 ккал
Белтъчини - 31.4 г
Въглехидрати - 2.7 г
от които захари - 0.7 г
Мазнини - 27.2 г,
от които наситени мастни к-ни - 15.6 г
Сол - 4.55 г
В съдържанието на луканките откриваме още и натурални подправки, захар, консерванти, екстракт от розмарин, натриев нитрат и други.
За предпочитане е да си направим сами домашна луканка, която е много по-здравословна и питателна от купешката луканка.
Домашната луканка е един традиционен деликатес - единствено направата ѝ е по-трудоемка. Тя е страхотно мезе, особено в зимните вечери, когато релаксираме с чаша хубаво вино, пише gotvach.bg.
Домашната свинска луканка съдържа (100 г)
Захар - 0 г;
Протеини - 21 г;
Мазнини - 33 г;
Фибри - 0 г;
Въглехидрати - 920 мл.
Има 362.8 ккал в 100 г домашна свинска луканка, които могат да бъдат изгорени с около 44 минути джогинг, 52 минути колоездене, 57 минути плуване, около час ходене пеша, пазаруване или 125 минути почистване.
Добави коментар