Не яжте фруктоза - ще ви разболее и умъртви!

А може и да ви се размине…
Не яжте фруктоза - ще ви разболее и умъртви!

Ами много ясно! След като не са наситените мазнини, то трябва да е нещо друго. Не бива да оставаме и за миг спокойни, че смъртта не ни дебне зад всяка изядена пържола, зад всяка изпита газирана напитка или зад всеки банан. Сега дойде ред на захарта и по-специално - на фруктозата. През 2009 година интернет замалко не бе взривен от лекцията на доктор Робърт Лустиг Sugar: The Bitter Truth ("Захарта - горчивата истина”), където педиатърът твърди, че захарта е отрова и причина номер едно за затлъстяването на хората в световен мащаб.

Доктор Лустиг правилно отбелязва, че общата калорийна консумация на населението се е увеличила през последните години, но това не му пречи да обвинява въглехидратите, като основна съставна част от диетата на средностатистическия американец.

Проблемът е, че за целта използва данни от изследвания, проведени върху деца на възраст между 2 и 17 години в периода между 1989 и 1995 година. Подобни сведения обаче не могат да бъдат ползвани като доказателство на тезата му, тъй като са вече остарели и не включват наблюдения върху възрастни индивиди.

В последното проучване на USDA се проследява как процентно се е изменил калорийният прием на различните хранителни групи между 1970 - 2007 г. Там се вижда ясно, че консумацията на добавени захари всъщност е намаляла с 1%. Общият калориен прием през 1970 е бил средно 2 172 калории, а през 2007 се е увеличил на 2 775 калории. Това подсказва, че степента на затлъстяване на американеца нараства до голяма степен не благодарение на увеличения прием на захар, а поради консумацията на повече калории на ежедневна база. Също така е важно да се отбележи, че през последните няколко десетилетия се наблюдава значителен спад във физическата активност на населението и в придържането към здравословен начин на живот като цяло.

Основното обвинение към зловредната фруктоза е, че за разлика от глюкозата, тя не предизвиква отделяне на инсулин и лептин, поради което апетитът не може да бъде потиснат и резултатът е преяждане и стабилно окръгляне на дръзналия да прегреши със сладко човек. Има обаче една малка подробност, която се пропуска - както в естествените, така и в изкуствените подсладители, освен фруктоза, има приблизително същото количество глюкоза. Това се отнася не само за захарозата (трапезната захар), но и за демонизирания напоследък глюкозо-фруктозен сироп, който по състав и функции е идентичен със захарозата.

Според едно проучване на The American Journal of Clinical Nutrition, в сравнение с приема на глюкоза и аспартам, приемът на фруктоза води до намалена обща консумация на калории впоследствие. В единственото изследване, което прави връзка между консумацията на фруктоза и повишения апетит на следващия ден, на изследваните жени е давана чиста фруктоза, равняваща се на 30% от общите калории за деня. Това се равнява на около 2 литра безалкохолно или около 125 грама фруктоза. Което просто демонстрира, че всичко в прекалени количества, може да доведе до здравословни проблеми от различно естество, но не доказва, че фруктозата сама по себе си води до увеличаване на апетита.

Според различните източници дневният прием на фруктоза трябва да варира между 25-40 и 100 г на ден, в зависимост от физическата активност на човек. В най-общия случай колкото по-активни сте, толкова по-голямо количество въглехидрати са ви необходими и можете да толерирате без негативни последици за здравето си.

Цялата тази строго нАучна и леко суховата информация следва да ви наведе на мисълта, че към всяко едно заклеймяване на група храни или съставки, които човечеството консумира от векове* трябва да подхождате с доза скептицизъм. Даже със свръхдоза. Придържайте се към естествени, минимално преработвани храни и се радвайте на живота. Изяжте два банана или лъжица мед (който също съдържа много от захарта с Ф) и помнете, че всички храни причиняват рак и други смъртоносни болести. Наздраве!

За повече и по-подробна информация на английски: Alan Aragon: The bitter truth about fructose alarmism.

* Очаквайте скоро статията ни за хилядолетната връзка между човека и меда. За да не я изпуснете, уверете сте, че сте харесали страницата ни във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април