Не яжте тези продукти на пикник!

Не яжте тези продукти на пикник!

Заедно с топлото време идва и сезонът на пикниците и похапванията на плажа, но не всеки продукт, който слагаме в чантата си, може да се яде на открито. Популярните сред летовниците освежаващи плодове и леки салати са сред петте най-опасни храни за похапване на пикник или на плажа. Разказваме ви по-подробно кои храни са забранени за консумация в топло време (и защо).

Студени разфасовки

Трудно е да си представим маса сред природата без различни сандвичи с месо и месни деликатеси. Но ако се замислите колко неподходяща е топлата температура за тях, веднага ще се откажете от тях. Факт е, че бактериите са на повърхността на всеки продукт и особено в месото. Топла и влажна среда е най-подходящото условие за размножаването им. Затова си струва да транспортирате сандвичи в специална хладилна чанта, чиято температура не надвишава 4 градуса по Целзий. Трябва да ядете сандвичи в рамките на първия час, след като сте ги извадили от хладилника, за да бъдат възможно най-малко в "опасната зона”. Именно при тези условия бактериите се размножават.

Свежи салати

Различни микроорганизми и червеи много обичат зелени зеленчуци и листа от маруля. Изследователите установяват, че най-опасни са римската салата, айсбергът, спанакът, китайското зеле и краставиците. Ето защо не трябва да вземете зеленчуци и готови смеси от зеленчуци на път и да правите салата директно сред природата - условията там не са много хигиенични. Пригответе салатата у дома, като изплакнете обилно листата със сода за хляб и поставите салатата в херметически затворен стъклен съд. За свежест добавете олио и подправки към нея още на пикника. Как да миете зеленчуци, плодове и зеленчуци със сода - прост начин: Поставете зеленчуци (зеленчуци, плодове) в дълбока чиния и напълнете с чиста студена вода Добавете 2 с.л. сода и оставете за 15 минути. Ако в тях има насекоми или мръсотия, те ще изплуват на повърхността. Накрая изплакнете с течаща вода.

Ястия с майонеза

Всички сосове се развалят при високи температури - и когато престоят на открито в продължение на няколко часа, очаквайте бедствие. При ястията с майонеза трябва да следвате същата логика, както при колбасите – транспортирайте ги само в хладилник и ги консумирайте в първия час от появата им на масата. Освен това внимателно следете готовността на съставките в салатата. Ако съдържа яйца, те трябва да са напълно сварени, ако има пилешко месо, то трябва да бъде сготвено до вътрешна температура от 74 градуса по Целзий. Степента на готовност може да се измери със специален термометър за месо.

Сурово месо

Експертите по хранене препоръчват да носите готово месо на пикник, отново в хладилната чанта. Но ако решите да правите месо на открито, следвайте някои правила: Измивайте добре ръцете си преди и след боравене с месо, тъй като бактериите по кожата ви се развиват по-бързо при топло време. Отделете суровото месо от вареното, за да не стане ястието опасно за стомаха. Нарежете зеленчуци и месо на различни дъски и с различни ножове. Много бактерии умират по време на термична обработка, но някои от тях все още могат да останат върху зеленчуците. И най-важното, яжте месото в рамките на първия час и половина след готвене, за да се предпазите от бактерии.

Нарязани пресни плодове

Това ястие определено е най-често срещаното сред природата. Хората приготвят плодови салати у дома или просто нарязват плодове и им се наслаждават (и на бактериите) на чист въздух. Факт е, че при високи температури салмонела, Е. coli и листерия активно се размножават върху плодовете. В допълнение, плодовете активно привличат насекоми, които носят бактерии и яйца от червеи. Изплакнете плодовете със сода за хляб у дома и поставете в херметически затворен контейнер. Носете чиста дъска и нож на пикника си и нарежете плодовете непосредствено преди консумация. Измийте добре ръцете си след хранене, за да предотвратите привличането на насекоми от лепкавия сок от плода върху кожата ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни