Много от нас си купуват готова храна за вкъщи или готвят така, че ястието да стигне за няколко дни. Остатъците съхраняваме в хладилника, но подгряването им може да ни навлече здравословни проблеми. Така например някои е по-добре да се загряват за кратко, а за други въобще не е препоръчително, особено в микровълнова фурна.
Намаляване на хранителната стойност и заразяване с бактерии са част от нещата, които могат да ни се случат, ако не спазваме няколко основни правила при приготвяне и съхранение на продукти.
Ето пет храни, които никога не трябва да подгряваме:
1. Яйца
2. Масло
Друга храна, която никога не трябва да претопляме е маслото. Понякога го ползваме за пържене на някои храни и запазваме останалото в тигана за следващо готвене. Това е абсолютно забранено. Причината е, че при повторното затопляне на маслото се дестабилизира неговата структура. Ако температурата е прекалено висока, се натрупва токсично вещество, което повишава нивата на лошия холестерол в тялото. Това от своя страна е причина за повишаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, наред с други заболявания. Ако сме на заведение и ни сервират нещо пържено, по което има лепкави, тъмни и пенливи остатъци от масло, е по-добре да върнем поръчката.
Добави коментар