Не бива да подгрявате тези храни

И какви са рисковете?
Не бива да подгрявате тези храни

Много от нас си купуват готова храна за вкъщи или готвят така, че ястието да стигне за няколко дни. Остатъците съхраняваме в хладилника, но подгряването им може да ни навлече здравословни проблеми. Така например някои е по-добре да се загряват за кратко, а за други въобще не е препоръчително, особено в микровълнова фурна.

Намаляване на хранителната стойност и заразяване с бактерии са част от нещата, които могат да ни се случат, ако не спазваме няколко основни правила при приготвяне и съхранение на продукти.

Ето пет храни, които никога не трябва да подгряваме:

1. Яйца

Най-добре е яйцата да се приготвят и да се консумират на самия ден, без да престояват допълнително. Ако решим да затоплим бъркани яйца или друго ястие с тях, рискуваме да се заразим с бактерии, които се активират между 40 и 140 градуса. Затова специалистите по хранене алармират, че варените яйца, приготвени за различни празници, не трябва да стоят дълго време на стайна температура, нито да се затоплят допълнително. Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчва да консумираме варените яйца не по-късно от 4 дни след приготвянето им, при това само ако са съхранявани в хладилника. Могат да стоят извън него не повече от два часа.

2. Масло

Друга храна, която никога не трябва да претопляме е маслото. Понякога го ползваме за пържене на някои храни и запазваме останалото в тигана за следващо готвене. Това е абсолютно забранено. Причината е, че при повторното затопляне на маслото се дестабилизира неговата структура. Ако температурата е прекалено висока, се натрупва токсично вещество, което повишава нивата на лошия холестерол в тялото. Това от своя страна е причина за повишаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, наред с други заболявания. Ако сме на заведение и ни сервират нещо пържено, по което има лепкави, тъмни и пенливи остатъци от масло, е по-добре да върнем поръчката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март