Вероятно си личи, но все пак да го кажем: обожаваме салати. Не можем да си представим което и да е хранене след закуската без тях.
Най-хубавото им свойство е, че се сглобяват лесно и бързо, на практика от съвсем налични продукти. Е, някои нетипични за нашата кухня салати се нуждаят от известни инструкции, но те са специални изключения :)
В този ред на мисли ви предлагаме универсална схема за приготвяне на салата с боб. Както може да се предположи, зрелите бобчета се комбинират чудесно с всякакви зеленчуци и се овкусяват лесно, което ги прави страхотна основна съставка. Значи:
-
inm.comнарежете количество по избор пресни зеленчуци; използвайте лук, моркови, сурови гъби, цвекло, ряпа, целина, зеле, айсберг;
-
смесете в подходяща купа с предварително сварените бобени зърна (в краен случай – използвайте консервирани);
-
напръскайте (буквално!) със зехтин и оцет, може и балсамико, и поръсете със сол и черен пипер на вкус; тук е моментът да добавите нещо пикантно, ако желаете лютив привкус;
-
разбъркайте добре;
-
поръсете с царевица, каперси и подобни, както и с пресни подправки (копър, магданоз, чубрица, босилек);
-
сервирайте с топъл хляб, резенчета варени яйца и парчета риба тон или голяма пържолка ;) на истинските ценители предлагаме да добавят дребни скариди - съчетават се изключително добре с боб;
Да, точно толкова бързо и елементарно е. Ние често си приготвяме малко по-голямо количество семпъл сварен боб, който може да престои в хладилник поне 5 дни и да се добавя... хм, към какво ли не :)
Добави коментар