Най-подходящите напитки за летните жеги

Най-подходящите напитки за летните жеги

Високите температури през лятото може да предизвикат редица здравословни проблеми, свързани с понижаване на кръвното налягане, прилошаване, обезводняване и други. При такива метеорологични условия от съществено значение е хидратацията на организма, защото недостатъчният прием на течности може да доведе до сериозни последици за здравето.

При температури над 30 градуса тялото ни се опитва да се охлади, отделяйки излишната топлина. Нормалното количество течност, което се освобождава от човешкия организъм е до 2,5 литра на ден (чрез урината, с дишането и при изпотяване), но през лятото това количество рязко се повишава до 4 литра за едно денонощие. Така се стига до загуба на минерали и понижаване на кръвното налягане. Ниското кръвно пък блокира оросяването както на централната нервна система, така и нормалното кръвоснабдяване на всички органи. При хората с хипотония (ниско кръвно налягане) ситуацията се усложнява допълнително, затова те още по-тежко понасят жегите.

За да се поддържат жизнените функции, е необходимо изгубените течности да се възстановяват. Освен това е важно излишните количества да не се задържат в организма, а това няма да се случи, ако се ограничи употребата на сол.

Какви напитки да приемаме през лятото

Каквато и напитка да консумирате през летните дни, тя в никакъв случай не трябва да бъде прекалено студена. В горещото време тялото е затоплено и приемът на ледена течност е шоков удар за организма, който може да не издържи на рязката промяна на температурата. Най-добре е течността да бъде със стайна температура или добавете до 1-2 кубчета лед в една чаша от избраната напитка.

За да утолите жаждата си в горещото време, както и да възстановите изгубените течности, най-добре е да заложите на чиста вода, прясно изцедени плодови и/или зеленчукови сокове, айрян и зелен чай.

Вода

Водата си остава най-предпочитаната напитка през горещините, а и най-достъпната. Тя задоволява напълно нуждата на организма от течности. Препоръчително е да се редуват изворна (трапезна) вода и минерална.

Може да си приготвите домашна лимонада, като смесите прясно изцеден лимонов сок с хладка вода и подсладите на вкус (препоръчва се с мед). Или си направете просто вода с лимон. Лимонът съдържа голямо количество витамин C. Той помага за намаляване на телесната температура и поддържа тялото хидратирано.

Айрян

Айрянът е отлично средство за утоляване на жаждата, но когато в него няма добавена сол. Той се усвоява от организма изключително бързо, освен това засища и подобрява храносмилането.

Зелен чай

За освежаване и детоксикация на организма е добре да приемате и зелен чай (студен, но не леден). Той не само разхлажда, но и тонизира, дава на тялото енергия и го изчиства от натрупаните токсини. Зеленият чай съдържа комплекс от витамини (включително витамин Р, който оказва благоприятно действие върху функцията на кръвоносните съдове), полезни микроелементи, също и антиоксиданти. Чаят понижава нивото на захар в кръвта, подобрява обмяната на веществата, в него има минимално количество калории.

Най-добре е зеленият чай да се приема на малки глътки. Към напитката може да добавите лед (но не повече от 2-3 кубчета в чаша) и лимонов сок и ще получите истински летен коктейл, с който обаче не бива прекалявате. Препоръчителната доза е до 6 малки чашки дневно.

Билков чай

Билковите чайове са полезни не само през зимата, когато обикновено ги приемаме топли или горещи и с тяхна помощ се сгряваме или се борим с грип или настинка. През лятото се консумират охладени, за да освежат и тонизират тялото. Може да добавите по 1-2 кубчета лед към напитката, прясно изцеден лимонов сок или резен от цитруса, както и мъничко мед. Подсладете, когато чаят се охлади, в противен случай, под въздействието на високата температура, медът ще изгуби полезните си свойства .

Чаят от босилек е предпочитан в горещините. Липовият цвят също е подходящ за приготвяне на чай за летните дни. Освен че утолява жаждата, има и успокояващо действие. Чаят от липа, подсладен с мед, е прекрасно успокояващо средство и допринася за добър сън. Чаят от мента освежава и утолява жаждата.

Сокове от прясно изцедени плодове и/или зеленчуци

Натуралните плодови и зеленчукови напитки не само утоляват жаждата, но и се характеризират с множество полезни за здравето и тонуса на организма свойства, зареждат тялото с витамини и минерали.

Сокът от горски плодове се препоръчва при физическа и психическа умора, допринася и за добър метаболизъм.

Напитките от цитрусови плодове (портокал, лимон и грейпфрут) помагат при нарушена концентрацията. Портокаловият сок е богат на витамин С, активизира работата на имунната система. Сокът от грейпфрут е полезен при хипертония и е в състояние да намали количеството на вредния холестерол в кръвта. Препоръчително е цитрусовите сокове да се приемат през сламка, защото така киселината в тях ще засегне в по-малка степен зъбния емайл.

Сокът от ябълки помага за изгаряне на мазнините, натрупани в тялото. Ябълката е един от най-полезните плодове. Консумацията й, както и на сока от нея, е препоръчително да бъде преди хранене.

Сокът от френско грозде е много освежаващ, съдържа голямо количество витамин С, помага за отделянето на токсини от тялото.

Вишневият сок също действа освежаващо през лятото. Витаминният състав на напитката е много разнообразен, като най-високо е съдържанието на витамини Р и С. От минералните соли най-голямо е количеството на калия, фосфора, калция и магнезия. Препоръчва се вишневият сок да се разрежда с вода.

За разхлаждане през лятото помагат още доматеният и сливовият сок.

В горещините е по-добре да се избягват тъмните сокове, например от черно грозде, защото сгъстяват кръвта.

Чрез приема на течности човек възстановява 2/3 от изгубената течност от тялото си. Останалата 1/3 постъпва в организма чрез храната. Ако нямате навика да приемате достатъчно течности, е необходимо да консумирате повече храни с високо съдържание на вода, с помощта на които да хидратирате организма си.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
летни напитки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май