Мили Прасчо,... 3

...влез на хладно :)
Мили Прасчо,... 3

Колкото по-малко дни остават до Коледа, толкова повече месарниците в града заприличват на бойно поле. Един от редките моменти в годината, когато хората спират да се страхуват от холестерола и отдават на това велико животно прасето заслужената му почит. Един от редките моменти, когато хладилниците са подобаващо пълни и само чакат настъпването на светлия празник, за да излеят съдържанието си в тави, тенджери и тигани и да нахранят същите тези хора, които дни по-рано с победоносно накуцване са излезли от магазина за месо...

И като казахме "дни по-рано", може би е редно да обърнем внимание на начините за съхранение на месо, които ще ни позволят хем да се запасим със свинско достатъчно време преди празниците, хем да го консумираме с удоволствие по-късно. Нека предположим, че вече сте направили своя избор и щастливо се прибирате вкъщи след ожесточената борба в месарницата. Лошата новина е, че вие и близките ви не сте единствените, които възнамеряват да се почерпят с напазаруваното. Точно така, у вас ви дебнат бактерии, които дори няма да чакат да стане 25-ти, за да седнат на коледната трапеза. Същите се чувстват най-добре при температури между 4 и 75 градуса. Това означава, че ако не сте планирали непосредствена температурна обработка, месото задължително трябва да бъде охладено или дори замразено, ако не му предстои консумация в близките дни. Всъщност, трайността на свинското в хладилник много варира взависимост от размера на разфасовката. Правилото е, че колкото по-голямо е едно парче месо, толкова по-дълго ще издържи то, без да се развали. По тази логика, цели късове с тегло над 3 кг биха се запазили в прилична кондиция до 4 дни, парчетата от 1-2 кг трябва да бъдат сготвени до 3, а дребните хапки и каймата – до ден-два. Обезкостените меса по принцип се отличават с малко по-дълга трайност.

inm.comНезависимо от какво естество е вашата покупка, най-добре ще направите, ако по възможно най-бързия начин я извадите от найлоновия плик, в който сте я получили, и внимателно я измиете и подсушите преди съхранение. Подсушаването ще намали водната активност на месото или с думи прости – ще го направи по-негостоприемно за бактериални оргии.

Добра идея е след това да го сложите в стъклен или метален съд с похлупак, а в идеалния случай ще разполагате и с решетка, която да поставите на дъното. Така допълнително ще намалите вероятността в някакъв момент месото да плувне в собствен сос и да се развали преждевременно. Препоръчително е то да бъде поставено на най-долния рафт в хладилника, защото така няма опасност кръвта му да покапе по други продукти и евентуално да им пренесе разни нашественици.

Тук ни се искаше да кажем и няколко думи за начините за подправяне и мариноване на свинско месо, които не само, че подобряват вкуса му, но и увеличават неговата трайност и го правят по-здравословно. За съжаление, зверски огладняхме и ще трябва да ви споделим "пикантната" информация в някой от следващите материали от настоящата епична поредица.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 21.12.2011 | 22:08
    Ако месото е от истинско прасе само сол му трябва и малко лимон с чер пипер но може и без тях .Ако месото не е старо или развалено или от кауфанд лидал и прочие не слагайте вино мляко и други такива глупости говоря за скара.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май