Кулинарен трик: прясното мляко във фризера

Да го замразим, а?
Кулинарен трик: прясното мляко във фризера

Значи, трябва да си призная, че прясното мляко определено не е на почит в дома ми. Не, че го смятам за безполезно, де. Просто други напитки са ми на сърце и ги консумирам с двойно по-голямо желание :) Затова често се случва да пренебрегвам снежно-бялата течност. Резултатът – тя отива на боклука.

За щастие, разбрах как да предотвратявам тази загуба. Просто бутам излишното мляко във фризера и го замразявам за известен период от време. А ако сте решили да постъпвате по същия начин, тези съвети може би ще ви свършат полезна работа:

- Добре е съдът, в който ще замразявате напитката, да е издържлив на влага и да е херметически затворен. Не го пълнете догоре обаче.

- Размразяването трябва да се извършва безопасно и внимателно. За целта, първо премествайте продукта от фризера в хладилника, където ще се наложи да му дадете достатъчно време, за да се върне към обичайното си агрегатно състояние. Хубавите работи не стават от раз все пак.

- Разклатете размразената течност, тъй като е възможно в нея да се е образувала мазна текстура, а консистенцията ѝ да не е толкова еднородна, колкото ви се иска.

- Ясно ви е, че експериментът с фризера може да промени (и да влоши) качеството и вкуса на млякото така, че то да не е толкова подходящо за пиене. Може обаче да го използвате в приготвянето на различни ястия.

- Ето една последна идея: замразявайте го във формата за лед и ще имате млечни кристалчета, които бихте могли да слагате в разнообразни манджи.

Ей такива работи – хитри!   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май