Кулинарен трик: В колко вода се вари ориз?

В отсъствието на мерки и теглилки
Кулинарен трик: В колко вода се вари ориз?

Старая се да мисля за себе си като за пунктуална личност, но има някои особености на мозъка ми, които саботират почти всичките ми усилия в тази насока. Ето, например, все не мога да запомня в колко чаши вода се вареше една чаша ориз. Две ли бяха, три ли бяха... дали пък не беше нещо по средата? Минат ли два месеца от последния път, когато съм готвил ориз, неминуемо започва почесване с елементи на търсене в интернет и/или обаждане на мама, която ги помни тези неща.

Именно при едно такова мое разследване попаднах на този материал в сайта theKitchn, който ме увери, че нямало нужда от чаши, нито пък от каквито и да било други конвенционални мерки и теглилки. О, неописуем миг! О, просветление небесно! О, кулинарен катарзис!

Имате ли поне един цял показалец? Е, ликувайте с мен! Защото именно този показалец ще ви избави от робията на кухненските калкулации по отношения на ориза. Единственото нещо, което трябва да направите, е да изсипете желаното от вас количество ориз в избрания от вас готварски съд, да го заравните и да го докоснете с показалец. След това добавете такова количество вода, което да достигне до първата сгъвка на пръста ви (да покрие първата му фаланга). Авторката на статията гарантира, че този метод работи безотказно, независимо от ръста и антропометричните особености на човека, а коментарите под статията допълнително подсилват това твърдение.

В сайта CHOW пък открих друг подобен метод, който включва изсипването на ориз до първата става на показалеца и добавянето на вода до втората. Този метод звучи малко по-логичен, защото при него вече съществува и някакво фиксирано съотношение. За съжаление, тук не разполагате с гъвкавостта да решите какво количество ориз ще сготвите.

Ето, днес е поредният ден, в който се чувствам изключително благодарен, че разполагам не с един, ами с цели два показалеца. Надявам се, че и вие сте обладани от същото чувство и няма да пропуснете да споделите с нас постигнатите резултати. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май