Кафето – с много повече ползи, отколкото вреди

Умерената консумация на напитката понижава риска от преждевременна смърт
Кафето – с много повече ползи, отколкото вреди

Хората, които пият три до четири чаши кафе дневно, е по-вероятно да извлекат ползи за здравето си, отколкото да си навредят, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".

За целите на изследването авторите му от университета на Саутхамптън, Великобритания, са анализирали данните от над 200 предишни проучвания, повечето от които обсервационни.

Направеният от специалистите анализ показва, че умерената консумация на кафе е свързана с понижен риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина, от болести на сърцето и черния дроб като цироза, диабет, деменция и някои видове рак. Оптимална доза според учените е три до четири чаши кафе на ден, с изключение за бременните жени и изложените на повишен риск от фрактури.

"Анализирайки данните, стигнахме до извода, че като цяло ползите от кафето са повече от вредите", казва д-р Робин Пул, ръководител на изследователския екип. Анализът показва, че консумацията на кафе е свързана с понижен риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина и от сърдечносъдови заболявания.

Най-сериозно понижение на относителния риск е отчетено за хората, пиещи три чаши кафе дневно в сравнение с тези, които не консумират напитката. Кафето е свързано и с понижен риск от някои видове рак, сред които на простатата, ендометриума, кожата и черния дроб, както и от диабет тип 2, камъни в жлъчния мехур, подагра, деменция.

Консумацията на повече от три чаши кафе дневно не е свързана с вреди, но благоприятните ефекти са по-слабо изразени, отбелязват изследователите. Специалистите допълват, че тъй като анализът им е базиран основно върху обсервационни проучвания, не могат да се правят окончателни заключения за причинно-следствена връзка.

Кафето е една от най-масово консумираните напитки в света – дневно хората изпиват 2,25 милиарда чаши. Напитката съдържа редица "чудодейни" съединения с противоракови, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Авторите на най-мащабното по рода си изследване за ефекта от кафето върху здравето, обхванало над 500 000 души от 10 европейски страни и публикувано в началото на годината, провъзгласиха напитката за "чудесно лекарство", припомня в. "Дейли експрес".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март