Капризи в храненето

Лишават ни от полезни продукти
Капризи в храненето

Ще ги познаете отдалече. Тези сладури никога не хапват зелени чушки. Само червени! Защото смятат вторите за категорично по-полезни и здравословни. Нещо повече: въобще не се опитвайте да им пробутвате пиле с кожа! Не само че няма да го изядат, но ще ви одерат живи, ако го направите. А ако сте решили да ги накарате да консумират ябълки, задължително обелете кората на плода. Защото, иначе доброто ви желание, ще се възприеме като акт на недоброжелателност = )

Капризи в храненето. Всички проявяваме такива, но някои хора - повече. Лошото е, че дори да не доведе до орторексия, това отношение към храната може да лиши въпросните индивиди от важни за здравето им нутриенти.

Всъщност, забравихме да попитаме: вие спадате ли към тази "хранителна" група? Ако ни отговаряте положително на този въпрос, ето няколко съвета за това как да започнете да се храните пълноценно:

  • Скъсайте с фобиите: Защо ви плашат някои продукти? Защо не могат да спечелят доверието ви от пръв поглед? Ароматът им ли ви притеснява? Текстурата? Точно това имаме предвид. Преди да ги изхвърлите дефинитивно от менюто си, дайте смислен отговор на тези въпроси. Ще видите, че зад избора ви да лишите чинията си от тях стоят абсолютно безумни причини. Които не винаги могат да намерят адекватно оправдание.

  • Научете нещо ново, кулинарно: Понякога се оказва, че не харесвате определено ястие просто защото... не знаете как да си го приготвяте! Освен това, не забравяйте, че много гозби съществуват в различни вариации. Една от тях може удивително добре да отговори на кулинарните ви търсения. А защо не и повече?

  • От скромен опит глава на боли: Хайде, де! Признайте си. Нищо няма да ви стане от една хапка. Нали не сте дали обет за въздържание? Опитайте! Може това, което твърдите, че мразите от дъното на душата си, да ви хареса ужасно, ама ужасно много.

  • Отглеждайте храна вкъщи: Е, знаем, че това е трудна задача в градски условия. Прави сте. За това пробвайте, например, да се грижите само за подправки в саксии. На балкона. Не само защото тази тенденция стана модерна напоследък. А защото въпросният процес може да ви помогне да изградите друго отношение към храната. По-добро. И по-разкрепостено.

В крайна сметка, ограничаването в храненето (и не само) рядко води до нещо добро, убедили сме се от личен опит. Всеки човек има нужда от разнообразие на трапезата си. От цветове. Защото, всъщност, зелените чушки изобщо не са по-лоши от червените. А в кората на ябълката се съдържат най-ценните й съставки = )

Виждате ли? Понякога външният вид лъже много.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май