Пици, мици... Да, и миците съществуват. Шеговитата, римуващата се с пица дума идва от английските "meat” (месо) и "pizza” (пица) - получава се "meatza”. Цаката на мицата е в блата, който е направен не от тесто, а от месо, и по-точно – кайма. Това прави пицоподобния специалитет по-предпочитан от привържениците на мръвката, а и от непривържениците на брашното. Е, вегетарианците ще бъдат разочаровани, но не съвсем, защото само да произнесеш думата "мица" е забавно, дори и без да се налага да я ядеш.
А сега, който се чувства заинтригуван може да си спретне една "meatza”. Ще са му нужни:
-
800 гр. кайма
-
2 яйца
-
лук (който обича, а който не – да заобича :))
-
сол и подправки според вкуса – риган, босилек, кимион, чубрица...
-
продукти за плънката – чушки, кашкавал, лук, маслини, гъби... пак според вкуса
И... старт. Нека месото и пицата започнат да стават на мица. За да се получи това, първо хубаво се замесва каймата с яйцето, лука и подправките – това е сместа за блата. След това се пуска фурната на 190 градуса да загрява. Тавата се застила с готварско фолио или още по-добре - хартия за печене (да се избегне залепването) и се изсипва каймата за основа. Отгоре се поставят вкусотиите за плънката, а ако ще има кашкавал, се добавя накрая - да си се разтапя.
Във вече загрялата фурна се слага суровият специалитет. Би трябвало за около 40 минути да е готов (според индивидуалните фурнаджийски възможности) . И си имате вкусна хрупкава мица! Добър апетит и я яжте по-бавничко :) А може и да споделите с нас тук.
Добави коментар