Какви са предимствата на кафявата захар?

Какви са предимствата на кафявата захар?
Въпреки че лекарите по принцип съветват да ограничим употребата както на кафява, така и на бяла захар, между тях все пак има съществени разлики.

Кафявата захар, за разлика от белия си събрат, има редица неоспорими преимущества. Бялата захар е рафиниран продукт, получен в резултат на химическа преработка на кафява захар. За нейното производство се използват различни избелващи средства, част от които остават в бялата захар и заедно с нея проникват в човешкия организъм.

Кафявата захар, в чието производство не се предвижда такова избелване, е много по-натурален и екологично чист продукт. В кафявата захар присъства меласа, притежаваща много полезни минерални вещества.

Кафявата захар (85-98% - в зависимост от страната производител) се състои от захароза.

Калият, съдържащ се в кафявата захар, помага за очистване на стомашно-чревния тракт, извежда натрупаната шлака, регулира кръвното налягане и е активен участник в процеса на обмяната на мазнините и белтъчините. Без този елемент е невъзможна нормалната дейност на сърцето.Както е известно калцият, който също присъства в състава на кафявата захар, отговаря за състоянието на зъбите и костите, укрепвайки ги. Той има и голямо значение за пълноценното функциониране на нервната система и на нормалното съсирване на кръвта.

Цинкът, също част от състава на кафявата захар, помага за обмяната на мазнините, пише Woman.bg.

Кафявата захар е богата още на фосфор, който е необходим за нормалното и пълноценно функциониране на сърдечния мускул и главния мозък. Той участва и в обменните процеси, явявайки се съставен компонент на клетъчната мембрана.

Желязото, което също е част от тръстиковата захар, помага за работата на кръвоносната система. Концентрацията на този елемент в кафявата захар е над десет пъти по-висока в сравнение с бялата захар.Тъй като този продукт се отнася към сложните въглехидрати, процесът за неговото усвояване от организма протича с доста по-бавни темпове. Затова кафявата захар е полезна за всеки, който се бори с излишните килограми. Въпреки това с нея не бива да се прекалява, защото калоричността е почти колкото на бялата захар.
ключови думи:
кафява захар

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември