Кестените са ядки, които произлизат от храсти и дървета, принадлежащи към рода Castanea. Те растат с дебела и твърда външна обвивка, която е кафява и имат бяло ядливо ядро в центъра. Това ядро може да се консумира както сурово, така и варено.
Има много различни видове кестени и всички те имат подобни свойства и хранителни стойности. Те обаче не трябва да се бъркат с конските кестени. Четирите основни вида кестени, които се консумират са японски кестен, американски кестен, китайски кестен и европейски кестен.
Кестените съдържат големи количества диетични фибри, витамини, минерали, полезни мазнини и антиоксидантни съединения и могат да се използват за създаване на балансирана, здравословна диета.
Ползи за здравето
Предотвратяват диабет
Един от най-малко известните факти за диабета е, че той може да бъде успешно предотвратен с помощта на диетични фибри. Те също могат да регулират и управляват диабета. Хранителните продукти, които имат много диетични фибри, се считат за храни с нисък гликемичен индекс, тъй като те карат нивата на кръвната захар да се повишават по-бавно.
Това е предимство, което е изключително важно за диабетиците, тъй като тяхното лечение е свързано изцяло с контролиране на тяхната захар. Освен това те предотвратяват случайни спадове в нивата на захарта. Това е важно и за хора, които са предразположени към развитието на диабет, тъй като кестените могат да помогнат за предотвратяване на развитието на болестта на първо място.
Увеличават минералната плътност на костите
Медта и магнезият в кестените играят решаваща роля в поддържането на здравето на костите:
- Медта подобрява усвояването на желязото, което спомага за растежа и развитието на костите и засилва имунната система;
- Магнезият подобрява минералната плътност на костите заедно с други ползи за здравето.
- Следователно кестените са полезни за предотвратяване или забавяне на появата на много заболявания, свързани с възрастта, като остеопороза.
Подсилват имунната система
Кестените съдържат големи количества витамин С, както и големи количества антиоксиданти, което ги прави чудесен хранителен продукт, който трябва да се включи в менюто за укрепване на имунната система. Витамин С играе жизненоважна роля в организма, тъй като помага да се стимулира производството на бели кръвни клетки, които са съществена част от имунната система, тъй като се борят с чужди болестотворни агенти.
Помагат на сърцето
Тъй като са източник на полифеноли като галова и елагова киселина, кестените могат да помогнат за защита на сърцето от оксидативен стрес. Кестените също са добър източник на калий, който е важен за регулиране на кръвното налягане.
Кестените са известни и с това, че подобряват здравето на сърдечно-съдовата система. Тялото се нуждае от добри мазнини, за да балансира холестерола и кестените са пълни с тях. Те намаляват всяко възпаление в тялото, което намалява риска от инфаркти, кръвни съсиреци, артроза и коронарна болест.
Облекчава проблемите с храносмилането
Кестените са пълни с диетични фибри, които насърчават растежа на полезни бактерии в червата. Диетичните фибри също така стимулират перисталтиката в червата, като помагат на тялото при изхождане и предотвратяват възпаление и дискомфорт.
Подобряват когнитивната функция
Кестените имат пряко въздействие върху мозъка и когнитивната функция. Тъй като съдържат големи количества различни видове витамин В, като фолат, тиамин, рибофлавин, те могат да помогнат за по-добър фокус и по-силна памет. Тези витамини са свързани с развитието на мозъка и неговата функция и следователно кестените са чудесно допълнение към диетата на децата, пише puls.bg.
Калият е известен с това, че увеличава притока на кръв към мозъка, като го поддържа добре наситен с кислород и ревитализиран, а също и като положително въздействие върху цялостното здраве на нервната система. Това също допринася за по-добра памет и концентрация.
РЕЦЕПТА ЗА ЯХНИЯ ОТ КЕСТЕНИ И ЛЕЩА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- леща - 1 ч.ч.
- кестени - 1 ч.ч. сварени, обелени
- целина - 1 стрък
- лук - 1 глава
- моркови - 1 малък
- гъби - 150 г печурки
- чесън - 3 скилидки
- вода - 2 ч.ч.
- дафинов лист - 1 бр.
- магданоз - 7 - 8 стръка
- мащерка - 2 стръка прясна
- балсамов оцет - 1 с.л.
- зехтин - 3 - 4 с.л.
- сол
- черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загрейте зехтина и запържете ситно нарязаните целина, морков и лук за 4-5 минути. Добавете пресования чесън и задушете за 1 минута, след което сложете гъбите, нарязани на филийки.
Прибавете лещата, кестените, водата, дафиновия лист и мащерката. Оставете яхнията да се задушава 35-40 минути на тих огън под похлупак.
Овкусете със сол, черен пипер и балсамов оцет и варете още 4-5 минути. Преди сервиране отстранете дафиновия лист.
Добре да поръсите малко пармезан и пресен магданоз.
Добави коментар