На пазара изобилства от разнообразни сортове маслини, всеки от които притежава уникални характеристики, което прави почти невъзможно да си представим лятно ястие без тях. През летните месеци, когато температурите достигат своя връх, маслините наистина стават неустоими. Често ги намираме в магазините, предварително обработени и готови за консумация.
Едва ли обаче сме се замисляли с какво са били обработени
и дали не са използвани вещества, които могат да навредят на вкуса на самите маслини, а и на нас.
Маслините преминават през процес на обработка, за да се премахнат неприятните горчиви съединения като олеуропеин, който допринася за нежелания вкус. Въпреки че малка част от горчивината се запазва,
тъй като тя също допринася за цялостния вкус на маслината, обработката гарантира, че крайният продукт е приятен за консумация.
Няколко са основните начина за обработка на маслините, като най-популярният и често прилаган и в домашни условия, е саламурата. Освен поставянето им в солена вода, съществува и "сухият" метод, при
който се слагат само в сол.
Най-бавният начин пък е съхранението им в обикновена вода,
който изисква и изплакването им от време на време. А още по-рядко маслините просто се оставят да узреят и изсъхнат на слънце, независимо дали след като са били набрани, или са още на дървото.
Оказва се обаче, че най-често производителите обработват маслините с луга, или натриев хидроксид, тъй като е евтин метод и е най-бърз. Чрез него само за дни силната горчивина на маслините изчезва и
по този начин не се чакат седмиците или месеците, необходими при другите техники, за да можем да ги консумираме наистина вкусни.
Масовото търговско производство на маслини обаче крие значителен недостатък.
Използването на натриев хидроксид като обичаен метод за обработка може да доведе до няколко проблема. От една страна, това е химическо съединение, което е по-добре да се избягва поради потенциалното му въздействие върху здравето и допълнителния изкуствен вкус, който придава на крайния продукт. Друг важен проблем е, че въпреки че основната цел на използването на натриев хидроксид е да се елиминира силната горчивина на маслините, той често премахва и много от естествените вкусове, които ги правят толкова уникални.
Източник: Trafficnews
Добави коментар