Истинска храна вместо зъболекар

И всичката паста за зъби на света няма да ви помогне, ако храненето ви не е на ниво
Истинска храна вместо зъболекар

Кариесът е обратим и дори нямаше да го има, ако не се бяхме отдалечили толкова много от традиционния си начин на хранене. Това не го казвам аз, а доктор Прайс. А когато той говори за връзката между здравето и храненето, разумните хора слушат.

Уестън Прайс е американски зъболекар, който е живял между 1870 и 1948 година. Голяма част от кариерата си той прекарва обикаляйки света, съпоставяйки модерните и традиционните диети и техния ефект върху цялостното здравословно състояние и здравето на зъбите, в частност. Откритията си той описва в книгата Nutrition and Physical Degeneration, с която можете да се запознаете съвсем свободно тук. Ако нямате намерение да го направите, бих могъл да ви я резюмирам по следния начин: примитивното хранене се отличава с много по-високо съдържание на хранителни вещества и резултатът от него е много по-крепко здраве и значително по-малко зъбни проблеми.

763225Wikimedia CommonsУестън А. Прайс, наричан от някои "Чарлз Дарвин на храненето"Доктор Прайс се завръща в САЩ с намерението да приложи наученото на практика. За добро или за лошо това се случва по времето на Голямата депресия, когато недохранването (дефицит както на калории, така и на хранителни вещества) е изключително сериозен проблем, и едно от проявленията на този проблем е непрекъснато нарастващият брой кариеси. В опит да подобри здравето на група деца, зъболекарят заменя обяда им с меню, вдъхновено от традиционните диети. Стандартно тези хлапета се изхранват със силно подсладени напитки, бял хляб, растителни мазнини, палачинки от бяло брашно със сироп и понички, изпържени в растителна мазнина. Стъписващо позната история.

Преди да се намеси в храненето им, Уестън Прайс провежда щателен преглед на зъбите, включително и рентгенови снимки, химичен анализ на слюнката (която дава много добро отражение на минералите в тялото), както и общ медицински преглед. Оттам-нататък обядът на тези деца в 6 дни от седмицата представлява: 120 милилитра доматен или портокалов сок и една чаена лъжичка равни части масло от черен дроб от треска и краве масло от пасищни животни с високо съдържание на витамини преди ядене. Основното ястие* е под формата на около 500 мл яхния с бульон от тръбни кости, месо и зеленчуци. Десертът се състои от слабоподсладен плод, преминал термична обработка, и кифли от прясносмляно пълнозърнесто пшеничено брашно, обилно намазани с краве масло. Освен това всяко дете получава две чаши пълномаслено прясно мляко и има право на допълнително.

За някои от вас може и да е странно, но зъбното здраве на над 90% от хлапетата се повлиява от тази "програма". При тях не само, че не се развиват нови кариеси, но съществуващи такива се излекуват. Доказателство за това можете да видите на рентгеновата снимка по-долу. Тук са показани показва няколко случая, при които в пулпата се изгражда дентин, за да я запечата.

763224Nutrition and Physical Degeneration

Съдържанието на хранителни вещества в слюнката значително се покачва, а наблюденията на доктор Прайс показват, че в момента, в който децата спрат да се хранят по този начин, те бързо развиват нови кариеси. Забележете, че всичко това се случва при замяна на само едно от дневните менюта с истинска храна, тоест резултатите сигурно биха били още по-впечатляващи при пълна промяна на начина на хранене.

Вероятно много от вас са скептични, тъй като един подобен пример противоречи на нещата, които "знаем" днес. Би било хубаво все повече хора да си дават сметка, че ключът към доброто здраве се крие не толкова в продуктите на фармацията и козметиката, колкото в питателните храни, които хората преди нас са консумирали в изобилие, а ние днес отричаме като вредни, гнусни или "токсични" (както е в случая с много от животинските органи). Редовното миене на зъбите, използването на конец и дъвкането на дъвка с ксилитол са все хубави неща, но не точно те ще ни предпазят от редовните срещи със зъболекаря.

 

* През някои дни основното е рибена яхния или животински органи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април