Изключете тези храни от менюто си! Причиняват рак!

Изключете тези храни от менюто си! Причиняват рак!

Тази година Американското онкологично дружество съобщи, че броят на хората под 55 години, диагностицирани с рак на червата, се е удвоил в сравнение с едно десетилетие. В същото време Агенцията за изследване на рака (IARC) планира да признае изкуствения подсладител аспартам за възможен канцероген.

Филип Калдър, професор по хранителна имунология в Университета на Саутхемптън, казва: "Ракът се появява, когато клетките загубят контрол и те просто продължават да се делят, така че получавате все повече и повече клетки, които не трябва да имате."

И така, какви храни допринасят за този процес и какво може да ги замени?

Салам, бекон, колбаси и шунка
През 2015 г. IARC класифицира това преработено месо като "определена" причина за рак. NHS съветва да намалите консумацията на преработено месо до 70 грама на ден.

Причината за безпокойство са химикалите, наречени нитрити, които запазват тези храни свежи по-дълго. Когато се готвят при високи температури, нитритите могат да образуват канцерогенни съединения, известни като нитрозамини.
Алтернативи - авокадо или гъби.

Алкохол
Тялото ни превръща алкохола в химикал, наречен ацеталдехид, който уврежда клетките. Седи Бонифас от Института за изследване на алкохола казва: "Има повишен риск от рак на гърдата, хранопровода, устата и гърлото, като се започне с ниски нива на консумация на алкохол, и повишен риск от рак на черния дроб и колоректален рак с повече алкохол. "
Алтернативи - безалкохолна бира.

Червено месо
Известно е, че прекомерната консумация на говеждо, агнешко и свинско месо повишава риска от рак. Една от причините за това е молекула, наречена хем - прекомерната консумация може да причини промени в клетките на чревната лигавица, които могат да станат канцерогенни.
Алтернатива – пилешко месо.

Сладки безалкохолни напитки
Учени от Харвардското училище по обществено здраве T. H. Chan установиха, че жените, които пият повече от две сладки напитки на ден, са имали повече от два пъти по-голям риск от ранна поява на колоректален рак.

Това може да се дължи на факта, че хората, които консумират много сладки напитки, са по-склонни да страдат от затлъстяване, ключов рисков фактор за рак.
Алтернативи - вода, мляко, неподсладено кафе или чай.

Торти, зърнени закуски, шоколади и сладкиши
Тези храни са изключително сладки. Въпреки че нито едно контролно проучване не е показало пряка връзка между захарта и рака, диетолозите казват, че хората, които консумират големи количества захар, обикновено имат доста лоша диета. Дуейн Мелор, диетолог от университета Астън, казва, че това обикновено означава по-малко фибри и по-малко изпражнения. "Това редовно движение дава по-малко време на всички канцерогени в дебелото черво да влязат в контакт с клетки, които могат да станат ракови."
Алтернативи - източници на фибри като консервирани или пресни зеленчуци.
 
Дъвки без захар
Научните доказателства относно изкуствените подсладители не са толкова ясни. Съвсем наскоро учени от Световната здравна организация предположиха, че аспартамът може да бъде възможна причина за рак. Но, както при захарта, това може да се дължи на това, че хората, които ядат изкуствени подсладители, имат лоша диета.
Алтернатива - плодове.

Фъстъци и фъстъчено масло
Проблемът не е във фъстъците, а в афлатоксините, токсини, които се образуват от определени гъбички, открити във фъстъците и ядките. Афлатоксините се свързват с повишен риск от рак на черния дроб.
Можете да намалите това въздействие, като купувате само големи марки фъстъци и фъстъчено масло и изхвърляте ядките, които изглеждат мухлясали, обезцветени или спаружени.
Алтернативи - слънчогледово и бадемово масло.

Вода от чешмата
Полифлуороалкиловите вещества (PFA), използвани в различни потребителски и промишлени процеси, се срещат все повече в нашата вода. Изследванията го свързват с някои видове рак.
Алтернатива - филтърна кана.

Овкусени кисели млека
В светлината на прожекторите върху ултрапреработените храни, имаше загриженост относно храни с високо съдържание на емулгатори, синтетични химикали, които обикновено смесват съставките заедно и създават гладка текстура.
Нито едно проучване не е доказало директни канцерогенни емулгатори, но се смята, че причиняват възпаление в червата и кръвта, защото тялото не ги разпознава.
Алтернатива - обикновено кисело мляко с плод или мед.

Бял хляб
Диетолозите също са загрижени за силно преработените зърнени храни като белия хляб.
Проучванията, базирани на населението, свързват високата консумация на рафинирани зърнени храни с риска от рак на дебелото черво и стомаха. Ако ядете много рафинирани зърнени храни, вероятно не ядете много пълнозърнести храни, които съдържат повече фибри, от които се нуждаете.
Алтернатива - пълнозърнест хляб. 

Лора Костова, happy-woman.bg

ключови думи:
рак храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май