Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия несъмнено "баница" е първото нещо, което ни изниква в главата. Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса баницата бива сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене.
В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи. По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети. Но замисляли ли сте се някога защо ядем баницата с късмети?
Ето и отговорът от най-голямата международна компания за доставка на храна foodpanda. В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали ще бъде нашият късмет през новата година. Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче ще бъде най-богат през следващата година.
А ако тази Коледа сте решили сами да се заемете с направата на кулинарното изкушение, може да следвате тази рецепта. Не само, че е лесна за изпълнение, но и накрая баницата става още по-пухкава и вкусна.
Ето и какви продукти се използват за нея:
• кори за баница - 1 пакет (500 г);
• мазнина - 150 мл олио и масло 50х50;
• яйца - 5 бр.;
• кисело мляко - 1 кофичка 400 г;
• бакпулвер - 1 бр.;
• сирене - 300 г (може и повече, ако обичате).
Начин на приготвяне:
Пригответе си купа, в която да разбиете яйцата. Към тях се добавя бакпулвер, кисело мляко и се разбърква. Сиренето се натрошава в отделен съд. Маслото и олиото се смесват, като преди това маслото се разтопява.
Идва ред на намазването на корите с олио и масло. Мажете ги две по две. Всяка двойка кора се посипва с плънка и се поръсва с натрошено сирене. Навива се на руло. Рулата се подреждат в тава под формата на охлюв.
Ако накрая остане част от плънката, се посипва върху баницата. Тавата се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса. Баницата се пече около 40 – 45 минути. Когато хване златист загар, може да я вадите от фурната.
Ако желаете да е по-хрупкава, не я пръскайте с вода и не я задушавайте с кърпа.
Добави коментар