Ефектът на бързата храна

По действителен случай
Ефектът на бързата храна

Трябва да признаем, че някои фаст фууд истории са толкова абсурдни, че оставят трайна следа в съзнанието ни.

Такъв е случаят с 36-годишната американка Емили Стрънк-Хелм, от Аризона. За постъпката си, с която ще ви запознаем по-подробно след параграф разстояние, Емили черпи вдъхновение от свой съгражданин – Джо Д'амико.

Джо е обикновено момче и най-добрият служител в ресторант на Макдоналс. Освен това е страстен атлет и е влюбен в бягането на дълги разстояния.

В един слънчев ден той решава да комбинира професионалната си привързаност към бързата храна и тичането по един... доста любопитен начин.

Решава да се включи в маратонско бягане, а за да се подготви за него, той се подлага на продължителен хранителен режим с продукти само от менюто на Макдоналдс. Защото установява, че те го снабдяват с достатъчно енергия и подобряват спортното му представяне...

Запалена от личния му пример, Емили решава също да участва в маратон през октомври. И започва, като Джо, да се храни само с... бургери и пържени картофки.

Резултатът

Само ден след началото на този абсурден режим, надъханата Мак-атлетка се... разболява: "Как успях да настина по средата на лятото?", пита тя в статия, публикувана на личния си блог.

Временното неразположение преустановило тренинг сесията й за няколко дни напред. Когато се почувствала по-добре обаче, се появил нов проблем – постоянен и много силен глад: "Стомахът ми ръмжи неистово през цялото време", споделя тъжно тя отново в блога си.

И въпреки че Мак-диетата не се отразява никък добре върху цялостното й физическо състояние, Емили е твърде решена да я следва докрай. И да участва в маратона...

Транс състояние

Разбира се, случаят с фаст фууд маратонците е шокиращо единичен и, за щастие, порядъчно американски.

Обаче, той е хубав повод да се замислим за ефекта, който може да окаже върху здравето ни редовният и нерегламентиран прием на бърза храна.

Освен че ни снабдява с празни калории, които нямат никаква енергийна стойност, тя съдържа транс-мазнини в излишък. Те, както знаете, могат да нарушат клетъчната обмяна на веществата и да предизвикат неспособността на невроните да комуникират пълноценно. А това е предпоставка за редица сериозни заболявания, които не ни се ще да изброяваме сега.

Та, ако питате нас, бихме ви посъветвали да избягвате консумацията на чийзбургери. Заложете на разнообразни ястия, по възможност – приготвени в собствената ви кухня. Гответе по-често и по-рядко хапвайте навън, в заведения.

Защото всичко е от значение, когато става въпрос за грижата към здравето. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май