Кетчупът носи лошата слава на нездравословната храна. Може би причината за това се крие във факта, че често пъти доматената добавка придружава пържени и нездравословни храни. Самият кетчуп е рафиниран продукт с оцветители и Е-та.
Затова и ви предлагаме рецепта за домашен еквивалент на тази любима храна.
Необходими продукти
1 голяма глава лук – обелена и нарязана на едро
2-3 стръка копър – нарязан на едро
1 стрък целина – нареза на едро
1 малко парче джинджифил – обелен и нарязан на едро
2 скилидки чесън – обелен и нарязан
½ люта чушка – без семките и нарязана на дребно
1 връзка пресен босилек
1 с. л. семена от кориандър
1 ч. л. черен пипер
сол
2 цветчета карамфил
1 кг домати – нарязани
200 мл. оцет
70 гр. кафява захар
Начин на приготвяне
В голяма тенджера на котлона сложете зеленчуците със зехтин, червената чушка, чесъна, карамфила, стеблата на босилека и семената кориандър. Овкусете с пипер и сол.
На бавен огън оставете да се сгъстят за около 10-15 мин като разбърквате от време на време. Добавете 350 мл. студена вода и оставете да заври. След това оставете на котлона докато сосът се сгъсти и намали обема си наполовина.
Добавете листата на босилека, след това прехвърлете соса в кухненски робот или с помощта на блендер смелете добре. Щом се получи еднородна смес, прехвърлете в тенджера заедно с оцета и захарта. Оставете на слаб огън като разбърквате от време на време докато се сгъсти и добие консистенцията на кетчуп. Проверете на вкус и ако има нужда добавете сол или други подправки.
Махнете от котлона и прехвърлете в стелиризирани буркани или шишета. Запечатайте ги добре и оставете на тъмно и хладно място (може и в хладилника) преди консумация. Да се използва в рамките на шест месеца.
Добави коментар