Вкусните ползи от черния шоколад

Вкусните ползи от черния шоколад

Шоколадът е предизвикателство за вкуса на всеки от нас. Едва ли има човек, който да не го обича. В магазините има различни видове от сладкото изкушение. Една част от тях не са особено полезни за здравето, защото са пълни с подсладители, оцветители и други вредни съставки, от които се напълнява. Ако си купим истински шоколад обаче, ще усетим не само невероятния му вкус, а и неговото положително въздействие върху нашето тяло.

Черният шоколад, например, е три пъти по-богат на антиоксиданти в сравнение с млечния. Той е много по-полезен от другите видове. Вижте защо:

1. Намалява риска от сърдечни заболявания

Ако искаме да имаме здраво сърце, можем да хапваме по малко черен шоколад. Проучвания през последните години доказват, че той наистина помага на сърцето. През 2007 г. учени откриват, че при консумация на черен шоколад се увеличава значително диаметърът на коронарните артерии, което подобрява кръвния поток. Две години по-късно проучване сочи, че този шоколад регулира кръвното налягане и кръвните липиди и помага за предотвратяване на диабет тип 2.

2. Понижава нивата на холестерола

Високите нива на холестерол могат да бъдат опасни за нашето здраве. Лошият холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява се и постепенно ги запушва. Така се увеличава рискът от поява на кръвни съсиреци. Тъмният шоколад може да облекчи запушените съдове.

Изследване от 2012 г. показва, че хора, които ядат по 50 грама тъмен шоколад в продължение на 15 дни, имат много по-ниски нива на лош холестерол. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април