Вкусни празници с: Филип Спасов

Един млад кулинар, който ни даде няколко добри готварски съвета. И празнична рецепта за ябълкова торта
Вкусни празници с: Филип Спасов
inm

Най-важното

*Гидът на Мишлен или Червеният пътеводител, както е актуалното му название, е авторитетен кулинарен справочник. В него може да откриете само много престижни места за хранене по света. 

Системата Мишлен присъжда звезди само на изключителни ресторанти, като едно заведение може да се сдобие с максимум 3 звезди (повече няма). Но това, както се досещате, е върхово постижение и малко са тези, които са го постигали и най-важното - продължават да го поддържат. 

Голяма част от препоръчваните от пътеводителя ресторанти, всъщност, си нямат нито една звездичка :) Повече за този знаменит гид обаче ще си говорим друг път, защото историята му е наистина интересна.

Точно така. Голямото готвене настана! А празниците повеляват през следващите дни да прекарваме повече време в кухнята, за да може крайният резултат да бъде богата и хубава софра. По този повод, решихме да поканим няколко готвачи, с които да покулинарстваме и, едновременно с това, да поговорим за това-онова.

Така че, без повече приказки, днес ще ви срещна с Филип Спасов.

Последния път, когато го видях, младежът се подготвяше да кара стаж в кухнята на ресторанта на хотел Le Meuricе, Париж (за ваша информация, заведението е с цели 3 звезди Мишлен).

Към днешна дата, Филип е кулинарен консултант и главен готвач във варненско бистро. Иначе казано, вихри се на българска почва.

Хванах го натясно, за да си открадна едно кратко интервю с него + рецепта. Ако сте любопитни да разберете какво сподели той с мен, моля заповядайте в следващите редове:

743307Здравей, Филип! Дай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза!

Добре, ето първия:

Най-много инциденти в кухнята, както и нежеланието на хората да готвят, идват от това, че го правят с неправилните уреди. Най-важният уред в една кухня е много острият нож. Това намалява риска от порязвания, изнервяне и прочее неприятности.

Ако нямате възможност да си купите скъп немски или японски нож, просто занесете на точилар този, с който разполагате, и поискайте съвет за това как да го поддържате в добра форма за употреба.

Две думи за солта и подправките

Когато подправяме нещо, било то месо или зеленчук, трябва да го солим винаги в сурово състояние. Защото солта прониква в продукта, отнема влагата и обогатява вкуса на храната.

Все пак, не бива и да пресоляваме ястието. Като цяло, важно е да слагаме подправките в началото и след това, ако искаме, да добавяме допълнително (на вкус).

Две думи за бавното готвене

Повечето от нас са свикнали да приготвят храната си на висока температура. Тенденциите в модерното готвене обаче са тя да се приготвя по-дълго време на по-ниска температура.

Пример: спокойно може да си спретнете порция пилешки гърди по следния начин:

Най-напред ги овкусете. После ги обвийте в силиконова хартия (стреч) и ги стегнете хубаво. След това ги поставате в тава с малко вода и ги сложете във фурната за около 45 минути, на 110 градуса. Да, на 110 градуса! Обещавам ви, че ще станат сочни и изключително вкусни.

Бонус съвет: Когато готвите на скара или нещо голямо на фурна като печено пиле, например, хубаво е след като то излезе от фурната/скарата да го оставите да си почине.

Това дава време на соковете, които са се концентрирали в центъра на месото, да се разпрострат обратно. По този начин ястията, които приготвяте, ще стават винаги сочни.

Иначе, стандартна практика е минимум 1/3 от времето за готвене да се оставя за "релакс" на специалитетите. Може да ги увивате в алуминиево фолио, за да не изстиват. 

Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи, освен ножа, за който спомена?

Много е важно в една къща да има поне един хубав тиган. Ама наистина хубав: с диаметър 28 см и с дебело дъно - по възможност от чугун, защото този материал е вечен. А другият много хубав кухненски уред е блендерът. Аз използвам такъв всеки ден.

За теб здравословно е онова меню, в което има...

...всичко, но с мярка. Масло, шоколад, сметана, торти, месо, риба и т.н., но в умерени количества.

Сподели с нас любимата си празнична рецепта, моля!

Избирам да ви направя тарт Татен - може би най-известната ябълкова торта във Франция. Тя е единствената (или поне една от малкото), които се пeкат наобратно или по-точно - обръща се след изпичане.

Историята ѝ е много интересна и типично френска. Група инспектори от знаменития Гид Мишлен* пътували из Франция и някъде из Нормандия (страната на ябълките) изгладнели адски много.

Изтощени от пътя, те се приютили в малката гостилница на сестрите Татен. Обядът вече бил приключил и инспекторите разбрали, че заведението предлага само току-що изпечена торта по рецепта на гореспоменатите дами.

Мъжете си поръчали сладкиша и останали очаровани от него. А впоследствие разпространили славата му из цяла Франция.

748449inm.comЕто и рецептата – лесна и много вкусна:

  • 1 кг. ябълки - златна превъзходна или друг сладък и неводен сорт
  • 250 гр брашно
  • 325 гр масло 
  • 100 гр пудра захар (може да се замени с кафява, по желание) 
  • 1 яйце
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

Вземете дълбока тава за печене, която може да се загрява и на котлона. Обелете ябълките и ги нарежете на дебели резени. Подсушете ги.

В тавата сложете 100 гр масло и 50 гр пудра захар. Изсипете ябълките, натиснете ги много плътно една в друга, та да няма пролуки между тях.

Поръсете с останалата захар и с 25 гр разтопено масло. Поставете на котлона на ниска температура за около 20 минути. Ябълките трябва да се карамелизират леко, а водата им, ако я има - да изври напълно. Карамелът трябва да е бледо-кафяв.

През това време направете тестото за блата. Пресейте брашното и го комбинирайте с яйцето, солта и маслото (на стайна температура). Направете топка без да месите дълго, за да не стане тестото трошливо. Разточете го и покрийте с него ябълките, като избутвате краищата му навътре.

Печете на 180 градуса до зачервяване на блата или около 30 мин. Извадете, изчакайте да се охлади леко, около 10 минути, и много внимателно обърнете върху подходяща чиния. Сервирайте със сметана. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април