Скъпи приятели, дойде ред да ви представим и последния гост в кулинарната ни поредица "Вкусни празници".
Той готви от малък, има свой ресторант (даже два) и вероятно вече сте го гледали по телевизията неведнъж – изявява се като готвач-консултант в предаването "Черешката на тортата".
Той е Иван Манчев. Успяхме да го хванем натясно и да си откраднем няколко минути от ценното му време, както и една от любимите му рецепти...
Дай ни няколко готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза:
Най-важното нещо в готвенето е винаги да се използва хубав нож. Не по-маловажно е обаче продуктите да са пресни и качествени. За целта, избирайте сезонни зеленчуци и приготвяйте прясно месо, а не замразено.
Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?
Рендето е необходим инструмент във всяка кухня, понеже се използва сравнително често. Също така, добре е да разполагате с хубава дъска за рязане, както и с няколко добри тави и тенджери.
За теб здравословно е онова меню, в което има...
Препоръчително е да се храним по малко и по-начесто. Ако питате мен, човек трябва да започва всяко хранене със салата, която да е овкусена с билков дресинг, например. За основно ястие препоръчвам телешко или свинско месо.
Като цяло, много е важно продуктите да са пресни, а не замразени.
Сподели с нас любимата си рецепта за празниците, моля!
личен архивЛюбимата ми рецепта за празниците е руло от пуйка с печени гъби. Ето и необходимите продукти за приготвянето на въпросния специалитет:
- 1 средно голяма пуйка
- шепа гъби, предварително запечени
- 200 грама кайма (може да е телешка)
- стръкче целина, нарязано на ситно
- 1 голяма глава лук, също нарязана
- 100-125 грама масло
- прясна мащерка и дафинов лист
Начин на приготвяне:
Пуйката се обезкостява, а кожата ѝ се отстранява внимателно и се разстила върху подходяща тавичка, покрита леко с мазнина. Върху обвивката се нарежда равномерен пласт пуешко месо.
Междувременно се прави плънката. Каймата, запечените гъби, целината, лукът и маслото се комбинират. Към тях се прибавя прясна мащерка и едно дафиново листче - става много хубаво. Готовата смес се разстила върху нареденото преди малко месо и всичко това се навива на руло. Накрая се залива с бульон, предварително приготвен от костите на птицата.
Рулото се пече се във фурната на умерена температура, до готовност. Бонус-съвет: отстрани могат да се сложат картофи за гарнитура.
Вади се от фурната, оставя се известно време да се охлади и се разрязва на порции.
Добави коментар