В празничната кухня на: Петя

Една мадама, за която готвенето е страст - дори и още повече по време на празниците
В празничната кухня на: Петя

Дойде моментът да отхвърлим всякакво съмнение - празниците отново ще са вкусни и още как! За целта, през следващите няколко дни най-нахално ще надничаме в празничната кухня на изявени кулинари и ще си крадем от тях по една готина рецепта, най-любимата им. Докато с въпросните готвачи бъркаме заедно вкусни специалитети, ще си говорим за това-онова - така времето ще мине бързо и неусетно ще сме седнали на масата с чаша вино в ръка, за да си пожелаем само хубави неща. 

Та, днес сме на гости на Петя Щифлер. Преди около година попаднах на готварския ѝ блог и оттогава досега често кисна вътре, защото в него определено има какво да се види и "похапне". Чаровната мадама може да се похвали с няколко издадени книги с рецепти, изключително свеж и весел човек е и определено знае как да стимулира апетита ви.

Специално за празниците, Петя възнамерява да ви изкуши с един страхотен ирландски коледен сладкиш

Заповядайте в следващите редове, няма да съжалявате: 

*** 

Коя си ти и какви обичаш да ги готвиш?

Коя съм аз? Кой ли не си задава този въпрос? Има ли някой, който да познава себе си? Човек се изненадва цял живот, не само от другите, а доста често и от себе си.

Една от многото кулинарни ентусиасти съм, които свързват храната с най-незабравимите и уютни преживявания в живота. Храната събира и сближава хората! Повечето ни хубави спомени започват на маса и завършват в, на, при, с... довършете сами. Обичам да готвя неочаквани, неустоими, съблазняващи с вкуса и аромата си ястия.

Приготвяйки го сам, влагайки енергията и любовта си, човек става по-близък с яденето, а от там и насладата към малките, но истински красиви моменти в живота нараства.

Кухнята е... 

Страст! Усещане за блаженство!

Храната е толкова чувствена! Трябва да изпитваме удоволствие, да не бързаме.

Не можеш да седнеш на масата без... 

Нещо пикантно. От малка харесвам добре овкусената храна с допълнение от люти чушлета, лук, чесън, пикантни подправки... Явно съм го предала и на моя син. Още двегодишен хапваше глава кромид лук като ябълка, течаха му сълзи, но той не спираше. На сестра ми ѝ ставаше лошо само от гледката.

Не се ли опасяваш, че от всичкото това ядене по Коледа и Нова година може да напълнееш?

Не, защото съм си пълничка целогодишно. Чувствам се добре в кожата си, не бих се лишила от всичките хубави емоции, които ми дават готвенето и храната в името на 4 -5 кг. Получавам достатъчно комплименти и внимание от мъжката половина на човечеството и в този ми вид ;)

Да празнуваш, значи да живееш!

Прибягваш ли до някаква хитра тактика, за да намалиш този риск?

Намирам си повече работа, нови емоции, повече танци... смях. Чрез смеха също се свалят калории и то приятно. Подарявам и голяма част от приготвеното. Хем доставям изненада и удоволствие на близките ми, хем не се налага да унищожавам планини от лакомства.

И за финал, сподели ни, молим те, любимата си рецепта за празниците!

С удоволствие – моят любим коледен сладкиш!

Не се стряскайте от последното изречение - сладкишът, който ви предлагам, може да се консумира и веднага или на следващия ден. А също така и от калоричните продукти – с него можете да зарадвате доста голяма компания, че да остане и за следващата :) 

Необходими продукти:

400 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

4 яйца

250 г кафява захар

350 г масло (стайна температура)

100 г сурови бадеми (едро нарязани)

1 лимон (сока и кората му)

200 г тъмни стафиди

200 г светли стафиди

200 г захаросани череши (по възможност – цели)

100 г захаросани портокалови кори (нарязани на малки кубчета)

100 г захаросани лимонови кори (нарязани на малки кубчета)

2 щипки бахар (по желание)

½ -1 ч.л. канела

½ ч.л. сол

2-3 щипки индийско орехче

1-2 щипки кардамон

100 мл уиски

1134912личен архив

Начин на приготвяне:

1. Всички плодове, подправки, бадемите, лимоновият сок и настърганата му кора се разбъркват добре с уискито. Покриват се и се оставят едно денонощие на спокойствие.

2. В голяма купа маслото и захарта се разбиват много добре. Добавят се яйцата едно след друго, като се продължава с разбиването.

3. 150 грама от брашното се разбъркват с маринованите плодове. Останалата част брашно се пресява с бакпулвера и се прибавя към маслената смес, разбърква се и се добавят плодовете. Обърква се внимателно.

4. Сместа се изсипва в покрита с пергаментова хартия (или намазана с масло и поръсена с брашно) форма с високи стени (диаметър 26 см), може и правоъгълна. Заглажда се отгоре.

5. Пече се в предварително загрята на 180°С фурна 30 минути и след това около 1 час на 150-160°С. Втората половина от печенето се покрива с алуминиево фолио.

6. Сладкишът изстива във формата и чак тогава се изважда. Завива се плътно с прозрачно фолио и отгоре с алуминиево фолио. Съхранява се на тъмно и прохладно място (по възможност не в хладилник) 3-4 седмици преди консумация.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април