В менюто на една ученичка

Или как 9-годишната Марта от Шотландия показа на целия свят с какво я гощават в училище
В менюто на една ученичка

Никога не подценявайте децата! Защото тяхната креативност и нестихваща изобретателност безспорно са безгранични. В това ще ви убеди и поредната вдъхновяваща детска история, която възнамерявам да ви разкажа само след ред разстояние.

Героиня в нея е 9-годишната Марта Пейн от Аргайл, Шотландия. Сладураната е съвсем обикновено момиченце, което обаче може да се похвали с необикновена инициативност... 

Идеята 

Преди известно време мис Пейн стартира интересен онлайн проект, съвместно с баща си, с когото редовно работят по реализацията на различни хрумки. Този път двамата създават блог на име NeverSeconds, в който Марта започва да документира дневното си училищно меню.

Това тя прави по най-близкия до ума начин: фотографира храната, която ѝ сервират в стола на учебното заведение, а под снимките, в кратък текст, дава оценка на качеството на въпросните специалитети.

За целта, ползва т. нар от нея "хранометър", който, на практика, представлява десетобална скала за оценяване на манджите + още няколко критерии за вкусно хапване. Едно от най-важните неща за Марта, например, е да не намира в чинията си косми и други подобни неприятни елементи, както ѝ се е случвало.... Гъррррр :)

Всъщност, умницата започва да води своя блог именно, за да изрази недоволството си от това, което я гощават в училище. Тя не се страхува да заяви, че менюто на учебното заведение е бедно, безвкусно и в повечето случаи – нездравословно. Освен това, както обяснява Марта, порциите са твърде малки и децата не успяват да се нахранят пълноценно, което впоследствие намалява тяхната продуктивност и шансовете им за успешно представяне.

Както се досещате, блогът на момиченцето бързо печели многобройни фенове от цял свят. Нещо повече, той е забелязан дори от училищното настоятелство. Резултатите не закъсняват. Благодарение на инициативността на Марта, малчуганите получават правото да си взимат допълнителна (и неограничена) порция свежи плодове, салата и хляб. Плюс това, в чиниите им започват да се появяват по-вкусни и разнообразни продукти.

Към днешна дата, младата блогърка продължава да оценява публично дневното си меню и даже приканва другите деца да направят същото. Така да се каже, всеки ученик е свободен да изпраща снимки на електронната ѝ поща, които Марта обещава да публикува редовно.

Ако питате мен, хрумването на мис Пейн е наистина добро. Защо ли? Ами, защото само на 9 години тя се опитва да разреши един наистина голям проблем, а именно - предлагането на нездравословна храна в училищата, който, изглежда, съществува не само у нас, но и в редица места по света. 

И макар че не съм съвсем сигурна дали подобен проект би имал успех в нашата страна, той ми се струва изключително смел и искрено се възхищавам на създателката му.

Вие какво смятате за идеята ѝ? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май