Баклата е новата суперхрана

Баклата е новата суперхрана

 Ако никога не сте яли бакла или пък въобще не сте чували за нея, е време бързо да поправите този пропуск. Учени от престижния университет "Кеймбридж” твърдят, че бобовото растение, известно още като Vicia faba и черен боб, е страхотно средство за справяне с различни проблеми на нашето съвремие.

"В него има множество полезни неща като протеини, фибри и желязо. По-важното е, че съдържа вещества, които са свързани с трайни подобрения в настроенията и емоциите на тези, които го консумират”, казва ботаникът Надя Мохд-Радзман пред "Обзървър”. Според нея точно заради това зелените бобчета на баклата си струва да бъдат поставени на първа линия в борбата с нарастващите случаи на проблеми с психичното здраве сред младите хора. Ако те бъдат запознати с благотворното ѝ въздействие върху чувствата и научени как да я вкарат в ежедневното си меню, със сигурност ще има положителна промяна, смята изследователката от "Кеймбридж”.

Тя подчертава, че тази култура несправедливо е била подценявана твърде дълго в Европа. Започва да се отглежда за първи път в Близкия изток, но постепенно се култивира и в други части на света. Освен за храна се използва за фураж и зелено торене. Отглежда се предимно като ранен пролетен зеленчук, който да задоволи нуждите на пазара до излизането на реколтата от зелен фасул. Макар много да прилича на него, масовото мнение е, че му отстъпва по вкусови качества и по тази причина не е толкова популярна.

Във Великобритания например всяка година се берат около 740 000 тона бакла. "Въпреки това голяма част от реколтата отива за хранене на животни, а част се изнася за Египет, където се

използва вместо нахут за направата на фалафели”,

разкрива Надя Мохд-Радзман.

Тя не е единственият учен в Обединеното кралство, който настоява Vicia faba да намира по-сериозно приложение в европейската кухня, както е в арабската.

Учени от университета в Рединг наскоро предложиха Обединеното кралство да премине към ядене на хляб, приготвен от бакла, тъй като крайният продукт ще бъде по-устойчив и ще улесни доставянето на ключови хранителни вещества на хората. Сред най-важните от тях е съединението Л-допа, което спомага за повишаване на нивата на допамин в мозъка. Той пък е важен за нормалната мозъчна дейност и доброто настроение. Също така насърчава организма да се справя с тревожни и депресивни мисли. Подпомага синтеза на хормона на растежа, повишава издръжливостта и намалява риска от развитие на паркинсон. Затова се използва за лечение в ранен стадий на болестта.

"Л-допа е доказано много ефективен и при състояние, известно като анхедония, което по същество е неспособност да се чувства или изпитва удоволствие. Затова вярвам, че Vicia faba е много важна за живота на хората”, обяснява Надя Мохд-Радзман. Тя работи с фондация за психично здраве на младите хора по намиране на евтини и достъпни начини за подобряване на техните диети, така че пътят им към постигане на удоволствие и щастие да бъде подпомогнат и от храната, която консумират.

Смята, че баклата е точно такава възможност. Затова стартира кампания за насърчаване на нейното използване чрез публикуване на готварски рецепти и информация за ползите от нея. Сред тях например е предложение за

приготвяне на орзо на известния британски готвач Джейми Оливър

Необходимите продукти са: по една чаена лъжица винен оцет, зехтин и хариса (много лют тунизийски сос), килограм зрели чери домати, връзка пресен лук и глава чесън. Също така трябват по половин килограм бакла и орзо паста, подправки като босилек, копър и мента.

Начинът на приготвяне е следният: в голяма тава се слагат оцетът, зехтинът, харисата, доматите и скилидките чесен. Поръсват се със сол и черен пипер и се пекат за час в предварително загрята фурна до 150 градуса. Когато са готови, се пасират с лъжица, като се отстраняват люспите от доматите. Полученият сос се смесва с нарязания зелен лук и останалите подправки. Баклата и орзо пастата се сваряват поотделно. Измиват се, оцеждат се и се смесват. Сервират се в купа, залети с доматения сос, който

допълнително е загрят в тиган със зелените подправки

Легендарната английска готвачка Мери Бери пък е създала рецепта за прекрасна свежа салата с черен боб, която е идеална за вечери на открито през лятото. Необходимите продукти за нея са: няколко филийки бял хляб за крутони, една салата "Айсберг”, 300 грама замразена бакла, 100 грама пармезан или вегетарианско твърдо сирене. Може и печен бекон или парчета пилешко също да се добавят, ако човек обича да си хапва месо.

Всъщност по-специалното при приготвянето на тази салата е дресингът. Той се прави от 3 супени лъжици дижонска горчица, 8 лъжици зехтин, една лъжица пудра захар и по 5 супени лъжици бял винен оцет и готварска сметана, малко сол и черен пипер. Всички тези съставки се слагат в буркан. Затварят се и силно се разклащат, докато се смесят добре.

Самата бакла се сварява за 3-4 минути или по-дълго, ако е прясна, докато омекне. Изваждат се бобените ѝ зърна от шушулката, измиват се и се поръсват върху накъсаната с ръце салата. Отгоре се слагат крутоните, настърганото сирене и евентуално парчетата месо. Всичко се полива с дресинга.

"Имаме голям проблем с психичното здраве сред младите хора в Обединеното кралство и подпомагането им да се хранят правилно и здравословно ще бъде от решаващо значение за справяне с него. Затова се стремим да информираме за всички евтини и достъпни храни, които могат да свършат работа, а баклата е точно такава”, посочва биологът Надя Мохд-Радзман.

Източник: 24zdrave.bg

ключови думи:
бакла

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември