Анди Бейтс - готвачът, който не се смята за такъв

Познат също като "Човекът пай"
Анди Бейтс - готвачът, който не се смята за такъв

Ако някога сте гледали предаването "Street Feasts” (или "Улични пиршества") по кулинарния канал Food Network, значи ще ви е трудно да не се съгласите с мен, че водещият му е върхът. Не, не по онзи повърхностния начин. Все пак това не е женски сайт, а такъв, в който си говорим как да живеем по-здравословно. Затова ще наблегна на професионалните качества на готвача Анди Бейтс, а не на разтапящия му британски акцент.

Предаването е посветено на уличната храна, нали се сещате, онази, която ядем "на крак". Но неговата в никакъв случай не е от бързата разновидност. Анди има два щанда на лондонски пазари, от които предлага на клиентите си сандвичи с божествени съставки като например крехко свинско, изпечено в продължение на 3 часа, което би се разтопило в устата на всеки. Дори на вегетарианците. Съжалявам, пошегувах се.

Когато се говори за младия готвач, е важно да се кажат няколко неща. Първото е, че от всички превзети американци по въпросния кулинарен канал, той е най-естествен и недразнещо ангажиращ вниманието, особено това на феновете на британския климат и кухня. Да, Анди Бейтс се е посветил на мисията да популяризира отново класическите ястия от Острова и да ги адаптира като улична храна, която да замества боклуците, купени в хартиено пликче от ресторант за бързо хранене. В един епизод той буквално дръпна McDonald’s кесийката от ръката на една жена и я замени със сочен, апетитен сандвич, в който ако ви кажа какво имаше, ще трябва да ми купите нова клавиатура, защото настоящата ще бъде залята с... Както и да е.

За какви традиционни британски храни говорим? Всякакви печива, като, разбира се, се набляга на пайовете. Затова и кетъринг компанийката му се казва Еat My Pies, а мисията й е готвенето със страст и възраждането на британските кулинарни класики.

Друго, което трябва да знаете е, че Анди е създателят на най-скъпия дюнер в света. Струвал е 750 паунда, защото е съдържал месо от агне, хранено с мляко, отлежало фета сирене и най-добрите чушки, домати и зехтин в света. Всичко това е завито в питка, съдържаща шафран и гарнирано със злато, което може да се яде, а в соса има шампанско за 195 паунда. Кой би похапнал подобно нещо? "Пияница от висшата класа на път към вкъщи." Без майтап.

Ако никога не сте гледали предаването на Анди и искате да видите как бие сметана на ръка, можете да се отправите към foodnetwork.co.uk и да промените това. Не сте сигурни? Как ви се струва идеята да прекарате следващите 30 минути, съзерцавайки млад британец, който обикаля от град в град, яде всякакви интересни неща, купува какви-ли-не пресни продукти, след което се прибира в светлата си прекрасно обзаведена кухня, за да сготви с лекота онази храна, която ще сънувате цяла седмица, докато не се приберете при мама и тя не направи нещо по въпроса?

Присъединете се към нас във Facebook, за да не пропуснете две вегетариански (в знак на извинение за горната шега) рецепти от Анди - Средиземноморски пай и свободна интерпретация на тема Scotch Eggs, която ще преобърне представите ви за света.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май