Gените се хранят различно по врме на цикъл. Защо?

Gените се хранят различно по врме на цикъл. Защо?

Вероятно всяка жена знае за какво става въпрос: идва един момент от месеца, в който начинът на хранене се променя. Тогава жените изпитват силен глад или пък се тъпчат с въглехидрати.

Все още няма научно обяснение защо много жени прекаляват с шоколада докато са в цикъл. Но едно съвместно изследване на няколко германски университета е установило, че мозъкът реагира различно на инсулина в зависимост от фазата на менструалния цикъл, в която се намира жената. Тези реакции явно имат и огромен ефект.

Инсулинът въздейства директно на специализирани нервни клетки и по този начин влияе на начина на хранене и метаболизма. Затова и инсулинът е особено важен за поддържането на здравословно тегло, както и за нивата на кръвна захар при хората с диабет тип 1. Учените, които публикуваха своето изследване наскоро, предполагат, че промяната в чувствителността към инсулина по време на менструация влияе на когнитивните и метаболитните процеси.

 

 

Разликата между жените и мъжете

Анке Хиней, която специализира в изследването на генетичните причини за хранителните разстройства при деца и подрастващи, смята, че от изследвания като това става ясно, че жените трябва по-често да се включват в такива експерименти. Така ще може по-добре да се разбере как функционира менструалният цикъл и как влияе. Важното е в тези изследвания да участват и мъже, за да се види разликата в инсулина между двата пола.

Изследователите, начело с Мартин Хени, който е специалист по вътрешни болести, ендокринология и диабетология, установяват, че при изследваните от тях лица инсулиновата чувствителност на мозъка се променя по време на менструалния цикъл. По време на фоликуларната фаза на цикъла, преди овулацията, мозъкът е бил много чувствителен към инсулина. В лутеалната фаза след овулацията мозъкът е показал инсулинова резистентност. За сравнение: при мъжете с нормално тегло мозъкът обикновено винаги реагира чувствително на инсулин.

 

 

"В първата половина от менструалния цикъл по-слабите жени реагират по същия начин като по-слабите мъже, докато при втората половина от цикъла жените очевидно са резистентни на инсулина, което се наблюдава при мъжете с наднормено тегло", обяснява Александра Кауцки-Вилер от Медицинския факултет на Виенския университет.

Нужни са още повече изследвания

В своето клинично проучване изследователите наблюдават единадесет жени по време на менструалния им цикъл. За да измерят инсулиновата чувствителност на мозъка, жените получили инсулинов спрей през носа или плацебо спрей за сравнение. Резултатите са потвърдени в друг кръг с 15 жени. Ядрено-магнитният резонанс на тези участнички показал по-висока инсулинова чувствителност преди овулацията в хипоталамуса - централна мозъчна област за регулиране на хормоните.

Малкият брой участници в изследването означава, че са необходими още изследвания, преди да се направят окончателни заключения, например за лечението на диабет или за лечението на хора със затлъстяване. "Много е важно в бъдещи експерименти да се вземат предвид в по-голяма степен фазата на цикъла, нивата на половите хормони и инсулиновата чувствителност - особено в изследванията на метаболизма и регулирането на теглото", казва Кауцки-Уилър.

 

Автор: Карла Блайкер

Източник: Дойче веле

ключови думи:
хранене цикъл

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май